Március végéig marad a veszélyhelyzet Veszprém megyében

Vágólapra másolva!
Március végéig meghosszabbította a parlament a vörösiszap-katasztrófa után Veszprém megyében kihirdetett veszélyhelyzetet. A belügyminiszter szerint erre azért van szükség, mert még nem fejeződött be a kárfelszámolás. A határozatot csak az MSZP nem támogatta.
Vágólapra másolva!

Megszavazta a parlament azt a határozatot, amely feljogosítja a kormányt, hogy március végéig meghosszabbítsa a veszélyhelyzetet Veszprém megyében. A vörösiszap-ömlés után, október 6-án kihirdetett veszélyhelyzetet egyszer már meghosszabbították, most a belügyminiszter azzal az indokkal kérte ezt újra, hogy még nem fejeződött be a térségben a kárfelszámolás, és "a kedvezőtlen időjárás" miatt tovább tart a későbbi katasztrófa megelőzését szolgáló gátak építése. A belügyminiszter arra is hivatkozik, hogy a közel 1000 hektáros szennyezett mezőgazdasági terület mentesítése során továbbra is szükséges olyan intézkedések alkalmazása, ami pedig csak a veszélyhelyzet fenntartása mellett lehetséges. Ilyen például az, hogy a kárelhárításban és a védekezésben bevethetik a Magyar Honvédséget és a rendvédelmi szerveket is.

A veszélyhelyzet fenntartása mellett érvényben marad az az ezzel együtt kihirdetett kormányhatározat, amely rendelkezik a Mal Zrt. állami felügyelet alá vonásáról, és arról, hogy a kijelölt kormánybiztos felügyeli a cég gazdálkodását. A javaslatot az MSZP kivételével minden párt támogatta.