Januártól nyugdíjba mehetnek negyven év munka után a nők

nyugdíjas, magánnyugdíjpénztárak, nyugdíjrendszer, EU, komment.hu
Vágólapra másolva!
Megszavazta a parlament a nők kedvezményes nyugdíjazásáról szóló javaslatot, így januártól negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehetnek a nők. A módosítást a kormánypárti képviselők támogatták, az ellenzékiek nemmel szavaztak.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti képviselők támogatásával hétfőn este elfogadta az országgyűlés azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében a nők jövőre negyven év munkaviszony után életkoruktól függetlenül nyugdíjba mehetnek. Az ellenzéki képviselők nem támogatták a javaslatot. Korábban, a módosítás vitában az ellenzéki képviselők becsapásnak és igazságtalannak nevezték a javaslatot.

A negyven év munkaviszonyba beleszámítják a gyermekneveléssel töltött éveket is, legfeljebb nyolc évet, így minimum 32 év munkaviszony kell a nyugdíjazáshoz. Öt gyermek felnevelése esetén viszont egy évvel, minden további gyermek esetén pedig újabb egy-egy évvel, de összesen legfeljebb hét évvel csökken a nyugdíjjogosultság ideje. A kedvezménnyel nyugdíjba vonuló nők teljes összegű nyugdíjat fognak kapni.

A Fidesz a választási kampányban még azt ígérte, a nők negyven év szolgálati viszony után mehetnek majd nyudíjba, de alábecsülték az érintettek számát, ezért kényszerültek az érintettek körének szűkítésére (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). A kormány nyilatkozatai szerint a kedvezményes nyugdíjazást a megemelt nyugdíjjárulékokból fogják fedezni.