Több városban is eldurvult a légszennyezés

Vágólapra másolva!
Az egészségügyi határérték három-négyszeresét is elérte vasárnap a szálló por koncentrációja több magyar városban. A szennyezés hétfőn délelőtt ugyan enyhén csökkent, de ha az esti órákban a fűtés miatt a vasárnapihoz hasonlóan megnövekszik, kedden több településen is riasztásra lesz szükség. A legrosszabb helyzet Várpalotán és Miskolcon van: utóbbi csütörtökön már elrendelte a szmogriadót.
Vágólapra másolva!

Többszörösen meghaladja az egészségügyi határértéket a szálló por koncentrációja több magyar városban is. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai szerint Miskolcon és Várpalotán a legrosszabb a helyzet, de Kazincbarcikán és Pécs központjában is erősen szennyezett a levegő.

Az egészségre ártalmas, 10 mikron átmérőnél kisebb szemcsékből álló szálló por (PM10) koncentrációjának egészségügyi határértéke 50 mikrogram/köbméter. Vasárnap Miskolc központjában ennek háromszorosát, átlag 150,3 mikrogram/köbmétert mértek, de a nap egyes időszakaiban a négyszeresére, 200 fölé is ment a koncentráció. A szennyezés hétfő hajnalra valamivel 100 alá csökkent, de délelőtt továbbra is a határérték kétszerese körül ingadozott annak ellenére, hogy csütörtök óta szmogriadó van a városban (a riadóról itt olvashat).

A Borsod Online vasárnap azt írta, hogy Miskolc hétfőn szeretné feloldani a szmogriadót, mert szombaton a havazás miatt javult a levegő. A vasárnapi légszennyezettségi adatok alapján azonban ennek nincs sok értelme, kedden ugyanis valószínűleg ismét el kellene rendelni a riasztást. A légszennyezési határértékekről szóló 2001-es miniszteri rendelet szerint a szálló por akkor éri el a tájékoztatási küszöbértéket, ha koncentrációja két egymást követő napon is 75 mikrogram/köbméter fölött van. A szennyezés miatt riasztást is el kell rendelni akkor, ha a levegőben a por két egymást követő napon át meghaladja a 100 mikrogram/köbméteres koncentrációt, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon sem várható javulás.

Miskolc szmogriadókra vonatkozó intézkedési terve csak akkor ír elő szmogriadót, ha a szennyezés a város mindkét mérőállomásán meghaladja a határértékeket. Vasárnap a másik, a város legdélibb csücskében lehelyezetett külvárosi műszer is 114,8 mikrogram/köbméteres szennyezést mért. Itt hétfőn délelőtt 75 körül ingadozott ugyanez, ami megegyezik a vasárnap délelőtti adattal. A légszennyezés vasárnap éjjel szökött fel 250 fölé: ha ez hétfőn is így lesz, és a meteorológusok sem látnak javulást, Miskolc kedden is kénytelen lesz folytatni a szmogriadót.

Más városokban is rossz a levegő

A miskolcihoz hasonlóan szennyezett volt a levegő vasárnap a város szomszédságában található Kazincbarcikán is, ahol ugyancsak közel háromszorosan lépte át a porszennyezés az egészségügyi határértéket. Putnokon és Sajószentpéteren a PM10-koncentráció a megengedett kétszerese volt.

A Veszprém megyei Várpalotának vasárnap még Miskolcnál is szennyezettebb volt a levegője, itt a városközpontban 156,3 mikrogram/köbméter volt a szennyezés. Mivel a mérési adatok szerint hétfőn sem ment a porkoncentráció 100 alá, kedden itt is riasztásra lehet majd szükség.

Pécs belvárosában a határérték kétszeresét mérték szerdán, ami az Légszennyezettségi Mérőhálózat szerint "erősen szennyezettnek" számít. Mivel azonban Pécs második, városszéli mérőállomása nem mért erős szennyezést, itt biztosan nem lesz szmogriadó. Szenyezett az említett városok mellett Székesfehérvár, Dunaújváros és Tököl levegője is, de nem annyira, hogy riasztást kelljen elrendelni.

Csecsemőkre, idősekre és betegekre veszélyes

A légszennyezési mérőhálózat honlapján olvasható tájékoztató szerint levegőben található porszennyezés azért veszélyes, mert ingerli, esetleg sérti a szem kötőhártyáját, valamint a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb méretű por még károsabb lehet az egészségre, mert a nagy szemcsékkel ellentétben lejut a mélyebb légutakba és a tüdőhólyagokba is. A szemcsék tüdőelváltozást okozhatnak, amely függ a belélegzett por mennyiségétől, fizikai tulajdonságaitól és kémiai összetételétől is.

A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben - olvasható a tájékoztatóban, amely szerint a szennyezés leginkább a csecsemőket, légúti és keringési megbetegedésben szenvedőket, idős korúakat, aktív és passzív dohányosokat veszélyezteti. A por részben természetes forrásokból származik, a kisebb részecskék például tengeri légtömegekkel érkező só, növényi pollenek, baktériumok is lehetnek. A porszennyezést ugyanakkor növeli a szén, olaj, fa, valamint hulladék eltüzelése, a közúti közlekedés, poros utak, és ipari technológiák is.

Azokon a településeken, ahol fával vagy gázzal fűtenek, a hideg esti órákban jelentősen megnő a porszennyezés, ez a mért értékekből és grafikonokból is jól látszik.