Alkotmánybírósághoz fordult Molnár Csaba az ügyészségi törvény miatt

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróságon támadta meg az ügyészségi törvény egy szakaszát Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának ügyvezető alelnöke. Azt kifogásolja, hogy a legfőbb ügyész kilencéves megbízásának megszűnése után is gyakorolhatja a jogköreit, ha az Országgyűlés nem tudja megválasztani az utódját.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP-s Molnár Csaba, mert a nemrég elfogadott ügyészségi törvény szerint a legfőbb ügyész kilencéves megbízatásának megszünése után is hivatalban maradhat, ha az Országgyűlés nem tudja megválasztani az utódját.

A szocialista politikus úgy látja, a Fidesz arra játszik, hogy kilenc év után egyharmaddal is megakadályozhatja az új legfőbb ügyész megválasztását. Megfogalmazása szerint a fideszes Orbán Viktor azt akarta, hogy a fideszes Polt Péter az idők végezetéig legfőbb ügyész maradhasson és tudja teljesíteni a politikai megrendeléseket.

Molnár Csaba azt mondta, hogy az életfogytig való közhatalom-gyakorlás lehetősége ellentétes a hatalommegosztás követelményével, ezért alkotmánysértő.

Az Országgyűlés novemberben módosította az ügyészségi törvényt.