Felfüggesztették a médiatörvény ellen tiltakozó rádiósokat

Kép leírása: Mong Attila, az Inforádió műsorvezetője
Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a Magyar Rádió reggeli, 180 perc című műsorát vezető Mong Attilát és a műsort szerkesző Bogár Zsoltot a közrádió egy hónapja kinevezett új vezérigatója. A két rádiós reggel egyperces csenddel tiltakozott a frissen elfogadott médiatörvény ellen.
Vágólapra másolva!

Az [origo] információi szerint meghatározatlan időre felfüggesztette az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című reggeli műsorából Mong Attila műsorvezetőt és Bogár Zsolt szerkesztőt Jónás István, az intézmény egy hónapja kinevezett vezérigazgatója, miután a két újságíró a kedd reggeli adásban rögtönzött akcióval - egy perces csenddel - tiltakozott a kedd hajnalban elfogadott új médiatörvény ellen.

Rádiós forrásból származó információnk szerint Bogárt és Mongot délelőtt magához hívatta a vezérigazgató, ahol közölte velük: addig, ameddig tájékozódik arról, hogy pontosan mi történt, nem szólalhatnak meg és nem szerkeszthetnek a 180 percben, hanem alapszerződésük szerinti "klasszikus újságírói" munkát kell végezniük. Hogy pontosan mit, azt Jónás nem határozta meg, de előírta, hogy az akció szervezői készítsenek jelentést a történtekről. Az újságírók egyelőre munkajogászokkal konzultálnak, mert arra számítanak, hogy a rádió vezetése felmondhat nekik.

Mong Attila reggeli Facebook-bejegyzése szerint a Kossuth hírműsorainak reggeli napindító értekezletén az egységet irányító Gazsó L. Ferenc kiegyensúlyozottnak, jó ritmusúnak nevezte az aznapi adást, a negyed hetes akciót pedig magánakciónak és a "nárcizmus és az exhibicionizmus" megnyilvánulásának minősítette.

A főszerkesztő az [origo] kérdésre közölte, nem igaz, hogy hivatalosan felfüggesztették volna a műsorvezetőt és a szerkesztőt. "Egyelőre nincs retorzió. A vizsgálat folyik, a rádió vezetése tájékozódik a történtekről. A műsor addig is megy tovább, nincsenek felüggesztések és nincsenek csöndek" - mondta Gazsó L. Ferenc. A főszerkesztő azt nem tudta megmondani, hogy az akció nyomán elbocsáthatják-e a rádiósokat és azt sem, hogy mikor születhet egyáltalán döntés az ügyükben. Kedd délután Gazsó L. Ferenc közleményt is kiadott a történtekről, eszerint "a Magyar Rádió vezetése kijelenti, hogy a szokatlan megnyilvánulás nem a 85 éve működő intézmény, hanem a fenti munkatársak személyes véleményét tükrözi. A történtek körülményeiről a rádióvezetés tájékozódik. Az eset kapcsán elbocsátásra, munkaviszony felfüggesztésre nem került sor a közrádióban."

A Magyar Rádió vezérigazgatója a Független Hírügynökségnek közben szintén úgy fogalmazott, hogy a rádiósok "sem kirúgva, sem felfüggesztve nincsenek". Arra a kérdésre, hogy magánvéleménye szerint belefér-e a sajtószabadság fogalmába, ha egy percig nem szólal meg egy műsorvezető, Jónás István azt mondta: egyelőre nem akar állást foglalni, várja kollégái magyarázatát.

A negyed hétkor lezajlott (alábbiakban meghallgatható) akciót a következőképpen vezette fel a műsorvezető: "Az éjszaka az országgyűlésben elfogadták az új médiatörvényt. Az érvényben lévő törvény és a rádió szabályzata szerint hírhez véleményt nem fűzhetek, ezért a szerkesztővel, Bogár Zsolttal egyetértésben, lelkiismereti okokból most egy percig inkább csendben maradok. Az új médiatörvény miatt tehát a 180 percből - egy perc csend következik".

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=cSDx2jOdldd8RAxA

Mong Attila március óta vezeti a Kossuth reggeli műsorát, előtte az Inforádió műsorvezetője, 2005 és 2007 között pedig a Manager Magazin főszerkesztője volt. 2003-ban tényfeltáró cikksorozatot, majd könyvet írt a K&H botrányról, 2009-ben pedig - Vajda Évával közösen - az igazságszolgáltatás problémáiról. Oknyomozó írásaiért számos elismerést, köztük Pulitzer-emlékdíjat is kapott. Korábban rendszeres szerzője volt az [origo] véleményrovatának is.