Az euró stabilitását várja a magyar elnökségtől az EU főnöke

Vágólapra másolva!
A költségvetési stabilitást biztosító európai szabályok megalkotását és az energiabiztonságot nevezte a 2011-es magyar EU-elnökség előtt álló legfontosabb feladatoknak Herman van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke egy budapesti konferencián.
Vágólapra másolva!

"Az elmúlt évben megtapasztalhattuk, hogy az eurózóna egyetlen országának problémái a többieknek is súlyos gondokat okoznak" - mondta Herman van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében, a 2011-es magyar EU-elnökségről rendezett konferencián. Van Rompuy a magyar elnökség előtt álló egyik legfontosabb feladatnak nevezte az eurózóna stabilitásának megőrzését, ami szerinte olyan kulcskérdés, amiért valamennyi tagállama hajlandó mindent megtenni.

Összefoglaló van Rompuy beszédéből, angol nyelven

Van Rompuy az energiabiztonságot is a legfontosabb feladatok között említette. Az EU-nak szerinte a mainál nagyobb figyelmet és több forrást kell biztosítania az energetiaki fejlesztésekre, a hatékonyság növelésére, illetve új források feltárására. Az Uniónak Van Rompuy szerint jó és átlátható kapcsolatokat kell ápolnia Oroszországgal, ebben a következő fél évben komoly feladat hárul Magyarországra.

A külpolitikai feladatok közt Van Rompuy a Nyugat-Balkán stabilizációját nevezte a legfontosabbnak. Az EU bővítése nem túl népszerű gondolat a jelenlegi tagállamokban, ezért a tanács elnöke szerint politikai bátorságra van szükség, hogy a balkáni országok számára továbbra is perspektíva maradjon az európai integráció. Emellett tovább kell erősíteni a keleti partnerség néven ismert kapcsolatokat, amelyeknek kulcsszerepe lehet az energiabiztonság szempontjából is - mondta Van Rompuy.