Csak elvétve jutnak el Budapestig a nyugat-európai gépek

Vágólapra másolva!
Kedden is több járatot kellett törölni a Ferihegyi repülőtéren a Nyugat-Európában uralkodó légi közlekedési káosz miatt, amelyet a hétvégi havazás okozott. Budapestre sok londoni és frankfurti gép nem jut el, de a párizsi és brüsszeli járatok egy részét is törölték. A kimaradások az érkező és induló gépeket egyaránt érintik.
Vágólapra másolva!

Továbbra is kihatnak a magyar légi közlekedésre a nyugat-európai járattörlések és késések. A hétvégi havazás miatt Nyugat-Európa több forgalmas repterén alakult ki forgalmi káosz, és járatok százait törölték Németországban, Franciaországban és Angliában is (az európai helyzetről itt olvashat részletesen). Emiatt a megbénult repterekről Budapestre, valamint a Budapestről oda tartó gépek egy részét is törölték.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője az [origo]-nak elmondta, hogy a Ferihegyi repülőtér kedden a köd ellenére normálisan működik. A járatkimaradások mindegyikét más repterek forgalmi problémái okozzák, ezért vannak a legnagyobb gondok a frankfurti reptérnél.

A Budapest Airport honlapján található járatinformációs rendszer késő délelőtti adatai szerint a legtöbb Frankfurtba és Londonba tartó járatot törölték Ferihegyen. A reggel 7.00-kor Frankfurtba induló Lufthansa-járatot, valamint a 7.45-kor induló Malév-járatot 3-5 órás késéssel tervezik, a 9.15-ös, 11.40-es és 19.05-ös frankfurti gépet azonban már reggel törölték. Szintén nem indul el Londonba a 8.20-as, 12.50-es és 18.20-as British Airways-gép, amelyek a Heathrow reptéren szálltak volna le. Miközben a londoni Heathrow reptéren óriási fennakadások vannak, a másik londoni reptérre, a Gatwickre tartó Malév-járat reggel félórás késéssel ugyan, de elment.

Budapesten délelőttig a frankfurti és londoni járatok mellett egy párizsi gépet töröltek, amely 7.10-kor indult volna. A 9.40-es Malév-gép, amely szintén a Charles de Gaulle reptérre tartott, elment. Nem szállt fel ugyanakkor a 9.20-as brüsszeli járat, bár a belga fővárosba az eggyel korábbi gép még szintén elhagyta Ferihegyet.

Az érkező járatok között szintén főleg Frankfurt és London miatt vannak kimaradások Ferihegyen. Nem érkezett meg reggel Frankfurtból a 8.35-re és 10:40-re várt a Lufthansa-gép, és törölték a délben érkező londoni járatot is. Nem jött meg a 8.35-re várt reggeli gép Brüsszelből sem, és szintén törölték a Malév kora reggeli gépét, amely a bolgár fővárosból, Szófiából érkezett volna. A többi balkáni és Kelet-Európai országból, valamint Olaszországból érkező járatok rendben megérkeztek, de dél körül az amszterdami és prágai gép is jelentősen késett már.

A Budapestről induló és az oda érkező járatokról a Budapest Airport folyamatosan frissülő információit a reptér honlapján, itt olvashatja. A reptér azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak a honlapon arról, járatukat nem törölték-e, vagy nem kell-e jelentős késésre számítani.