Káromkodás miatt lett vita a parlament hajnali ülésén

Vágólapra másolva!
Egy bekiabálás miatt alakult ki szóváltás keddre virradó hajnalban az országgyűlésben. Az elnöklő Jakab István le akarta zárni a sztrájktörvény vitáját, mire egy szocialista képviselő trágár megjegyzést tett a kormánypártiakra. A fideszesek felhördültek és bocsánatkérést követeltek.
Vágólapra másolva!

Szóváltás alakult ki a parlament plenáris ülésén keddre virradó hajnalban, a sztrájtörvény módosításának vitája során. Jakab István, az ülést vezető alelnök ugyanis kevesebb mint egyórás tárgyalási idő után bejelentette, hogy az előterjesztő kérésére az általános vitát lezárja. Ezt a kormánypártok szavazatával el is fogadta az országgyűlés.

Ezt követően Tóbiás József szocialista országgyűlési képviselő azt javasolta, hogy azok még mondhassák el felszólalásukat, akik a vita lezárása előtt gombnyomással jelezték erre vonatkozó szándékukat. Jakab elutasította a kezdeményezést. Ekkor Varga László szocialista képviselő bekiabált valamit, amiről később az [origo] azt mondta: melegebb éghajlatra küldte el a kormánypárti képviselőket. Egy, az ülésteremben íródó blog szerint a bekiabálás állítólag úgy hangzott: "menjetek a picsába!". Varga László ezt az [origo]-nak nem is tagadta, de hozzátette, hogy valóban méltatlan kijelentést tett, amely "a fideszes képviselők által teremtett helyzetnek szólt".

"Felhördültek a fideszesek és ujjal mutogattak, hogy kérjen bocsánatot" - olvasható a blogon. Az MTI tudósítása szerint Kontur Pál fideszes képviselő arra szólította fel Vargát, hogy a parlament méltóságát sértő bekiabálása miatt kérjen bocsánatot. Ugyanerre szólította fel a politikust Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, aki azt is kérte, ismételje el szavait a plénum előtt.

Varga László elnézést kért szavaiért, de jelezte, azok tartalmát fenntartja, mert a sztrájktörvény módosítása tárgyalásának megfelelően alakult a vérmérséklete. Varga szerint akkor lenne kiküszöbölhető a méltatlanság, ha nem ezen a héten szavaznának a törvényjavaslatról, hanem előbb megvitatnák azt az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal. "Elég szemétség volt erre az évre", ne kövessék el ezt is - mondta a kormánypárti képviselőknek.

Varga állítólag attól lett ideges, hogy hiába jelentkezett az elsők között felszólalásra, anélkül zárták le a vitát, hogy elmondhatta volna álláspontját. A szocialista politikus végül el tudta mondani véleményét, mivel a szabályok szerint az előterjesztő kérésére, lezárt vitáról szóló döntés után még van egy utolsó körös felszólalási lehetőség a frakciók számára.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke kedden az MTI-nek azt mondta, az MSZP frakciója elítél minden, a parlamentbe nem illő kijelentést, függetlenül a párthovatartozástól. Varga László szocialista képviselő a kedd hajnali kijelentését követően azonnal bocsánatot kért a vita hevében kimondott szavaiért - mondta. Mestrházy szerint Varga László hevessége és felháborodása annak tudható be, hogy a Fidesz példa nélküli módon zárt le egy olyan kiemelten fontos vitát, mint a sztrájktörvény módosítása.