Volt kormánytagokkal hoz létre politikai alapítványt Bajnai

Vágólapra másolva!
Haza és Haladás elnevezéssel alapítványt hozott létre Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök, hogy támogassa a "közjóra törekvő haladó kormányzás" gyakorlatát. Az alapítvány javaslatokat, hatástanulmányokat készít majd, ezekkel a mindenkori hatalom munkáját akarják jobbítani. A szervezetben szerepet vállalt több korábbi kormánytag, így Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter is.
Vágólapra másolva!

A jövő év második negyedévében kezdheti meg tevékenységét az az alapítvány, amelyet Haza és Haladás elnevezéssel Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök hozott létre. A már májusban beharangozott alapítvány célja, hogy támogassa a közjóra törekvő haladó kormányzás felelős és szakszerű gyakorlatát, méghozzá elsősorban "átfogó közpolitikai koncepciók kialakítása és nyilvános bemutatása révén" - közölte szerdán a kuratórium elnöke, Hegedüs Dóra, aki korábban Bajnai Gordon kabinetfőnöke volt.

"Az a meggyőződés hajt minket, hogy Magyarország a következő évtizedekben európai normák és gyakorlatok szerint működő állammá, felelős polgárok gyarapodó országává válhat" - derül ki az alapítvány célkitűzéséből. Mint írják, az alapítvány "nem valamely politikai erő mellett működő háttérintézmény: a hatalom mindenkori gyakorlóira akar hatni, a mindenkori kormányzat munkáját jobbítani".

A szervezet átfogó stratégiai javaslatokat, megvalósíthatósági tanulmányokat készít majd, melyeket konferenciák, tanulmányok és szakmai-közéleti vitafórumok segítségével mutat be.

A Haza és Haladás Alapítvány alapítója Bajnai Gordon, a kuratórium elnöke Hegedüs Dóra, tagjai Szigetvári Viktor (aki korábban Bajnai, illetve az MSZP kommunikációs tanácsadója volt), Tordai Csaba (a korábbi Miniszterelnöki Hivatal volt államtitkára). A felügyelőbizottság elnöke a korábbi pénzügyminiszter, Oszkó Péter, a tagjai a korábban uniós biztosként dolgozó Balázs Péter, illetve Mester Zoltán, aki korábban a gazdasági tárca államtitkára volt.

Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt többször nyilatkozott arról, hogy csak egy évre vállalt politikai szerepet. Idén májusban távozó kormányfőként arról beszélt a Magyar Narancsnak adott interjúban, hogy hosszabb pihenőre készül, és fél évet ad magának, hogy kitalálja, számára "mi a következő inspiráló feladat".