Magyar Nemzet: 621 ezer szülő mentesül jövőre az szja-fizetés alól

Vágólapra másolva!
Az egykulcsos, családi adórendszer januári bevezetésével mintegy 621 ezer szülő mentesül a személyi jövedelemadó befizetése alól. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint az egygyermekes szülők 58 százalékának, a kétgyermekesek 68 százalékának és a háromgyermekesek 98 százalékának nem kell szja-t fizetnie.
Vágólapra másolva!

Több mint 600 ezer szülő mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól 2011-ben - írja a Magyar Nemzet. Az új szabályok szerint minden adózó 16 százalék szja-t fizet, és januártól már egy vagy két gyerek után is igénybe lehet venni az adóalap-csökkentő kedvezményt. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint jövőre 456 ezer egygyermekes szülő dolgozik bejelentve, ebből a körből 58 százalék várhatóan nem fog az új szabályok értelmében szja-t fizetni. A 369 ezer kétgyermekes szülőből az adómentesség várhatóan 252 ezer munkavállalót érint. A tárca becslései szerint a háromgyerekes szülőknél az szja-mentességet élvezők köre 98 százalékos lesz, a 106 ezer háromgyermekes szülőből 105 ezren nem fizetnek adót.

A minisztérium a becslését az adóhivatal adataiból állította össze, vagyis a számítás azoknak a munkavállalóknak az adataira épül, akik az utóbbi időben adóbevallást készítettek, és bejelentetten vállaltak munkát.

Angyal József okleveles adószakértő a lapnak azt mondta, hogy a gyermekek után járó kedvezmény a házastársak és az élettársak között megosztható. A gyermekkedvezményt a bérjövedelmeknél, a megbízási jogviszonyból származó jövedelemnél, az egyéni vállalkozói bevételnél lehet figyelembe venni, az enyhítést az eva, illetve az ekho szabályai szerint adózók nem alkalmazhatják.