Gondot okoz a szmog Salgótarjánban és Pécsen is

Vágólapra másolva!
A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el a salgótarjáni polgármester csütörtökön. Pécs belvárosában is jóval az egészségügyi határérték felett van a szálló por koncentrációja.
Vágólapra másolva!

A szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladta a riasztási küszöbértéket, ezért szmogriadót rendeltek el Salgótarjánban. A város polgármesteri hivatalának közleménye szerint javulás az elkövetkezendő napokban sem várható egyrészt az időjárás, másrészt a város földrajzi helyzete miatt: Salgótarján egy völgyben fekszik.

Székyné Sztrémi Melinda polgármester arra kéri a lakosságot, hogy lehetőség szerint minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban, csökkentsék a szellőztetés idejét és ne használják személyautóikat.

A szmog a pécsiek életét is megnehezíti. A baranyai megyeszékhelyen az egészségügyi határérték több mint két és félszerese a szálló por koncentrációja. Schäffer Károly regionális tiszti főorvos elmondása szerint a szokásosnál nagyobb közlekedési dugók is hozzájárulnak a magas értékekhez. A szakember azt javasolja, a keringési vagy légzési megbetegedésben szenvedők viseljenek maszkot Pécs belvárosában.