A cenzúrától félti a sajtót az Amnesty International

Vágólapra másolva!
Az Amnesty International szerint a médiatörvényben az egyértelmű iránymutatások hiánya és az új szabályozótestület túlzott hatalma káros hatást gyakorolhat a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságára Magyarországon. A szervezet a cenzúra feléledésétől is tart.
Vágólapra másolva!

Bírálja a magyar médiatörvényt az Amnesty International (AI). A szervezet európai és közép-ázsiai programigazgató-helyettese szerint a januárban életbe lépő törvény akár szűk korlátok közé is szoríthatja a sajtószabadságot. Az AI közleményében arra is hivatkozik, hogy a magyar szabályozás egyedülálló módon a sajtó minden megjelenési formájára egyformán korlátozásokat vethet ki, arra való tekintet nélkül, hogy az adott médiatartalom-szolgáltató éppen tévé-e vagy rádió, nyomtatott vagy elektronikus sajtó, illetve magán üzemeltetésű vagy közszolgálati.

John Dalhuisen szerint "komoly aggodalomra ad az is okot, hogy az új törvény a cenzúra, illetve az öncenzúra erősödését is előidézheti." A programigazgató-helyettes úgy véli, hogy "médiatartalmat érintő korlátozások mértéke, az újságírók és szerkesztők számára adott egyértelmű iránymutatások hiánya, és az új szabályozó testület túlzott hatalma együttesen nagyon káros hatást gyakorolhatnak a sajtó és a véleménynyilvánítás szabadságára Magyarországon". Azt is kifogásolja, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jelentős bírságokat szabhat ki, ha a sajtóorgánumok tartalma a "közérdekkel", a "közerkölccsel" vagy a "közrenddel" megy szembe, illetve ha a hírközlés "kiegyensúlyozatlan".