Martfű alatt árad a Tisza

Vágólapra másolva!
A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Martfűnél tetőzik, alatta a folyó árad. Az enyhe időjárás miatt a hegyekben folytatódott a hó olvadása, ez a folyó felső szelvényeiben is folyamatos vízszintemelkedést okoz.    
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőin nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, az enyhülés nyomán megindult olvadás azonban a folyó felső szakaszain újabb, jelentős vízszintemelkedéseket okozott. Emiatt Vásárosnamény és Tokaj térségében a Tisza ismét árad - tudatta Lovas Attila, a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövízig) védelemvezetője.

A Tiszán levonuló árhullám jelenleg Martfűnél tetőzik, alatta a folyó ugyancsak árad. A vízállás szombat reggel Szolnoknál 847 centiméter, lassan apadó volt. Tiszaugnál vasárnapig tetőzik a Tisza árhulláma 725-730 centiméteren. Az apadás várható napi üteme Tiszafüred és Szolnok között 5-14 centiméter.

A Zagyva és Tarna végig árad. A Hármas-Körös mellékágain is folyamatos vízszintemelkedés figyelhető meg. A Hortobágy-Berettyón elindult újabb árhullám miatt szombaton déltől ismét elsőfokú készültséget rendelt el az igazgatóság a folyó jobb partján, Mezőtúr és Túrkeve között. A Köti-kövízig területén harmadfokú árvízvédelmi készültség 413, másodfokú 80 kilométeren, míg elsőfokú 67 kilométer hosszon van érvényben.

Az elmúlt napok enyhe időjárása és a lehullott csapadék hatására az igazgatóság területén tovább nőtt a belvízzel elöntött terület, jelenleg 466 négyzetkilométer van víz alatt. Ebből Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 405 négyzetkilométert borít belvíz. Szombat déltől másodfokú készültséget rendeltek el a mezőtúri belvízvédelmi szakaszon.