Tűzoltók csörlőztek ki egy elakadt hókotrót

Havazás, hó, hóvihar, rossz útviszonyok
Vágólapra másolva!
A szél és a hófúvás is sok munkát adott a tűzoltóknak, akiknek egy elakadt hókotrót is ki kellett szabadítaniuk Zsámbéknál. Az esztergomi vonalon egy órát is késhetnek a vonatok, máshol csak kisebb késésekre kell számítani, a vasúti váltókat folyamatosan tisztítják. A rossz útviszonyok miatt két utat kellett ideiglenesen lezárni, így egy település néhány órára megközelíthetetlen volt.
Vágólapra másolva!

Budapesti tűzoltók csörlőztek ki egy elakadt hókotrót vasárnap este a Zsámbék és Páty közötti úton - közölte Virág Ferenc százados, a tűzoltóság ügyeletese. A mentésben egy daru és egy munkagép vett részt. Miután kiszabadították, a hókotró folytathatta munkáját.

A havazás miatt átlagosan 5-15 perces késések várhatóak az ország északkeleti részén, főleg Miskolc és Eger környékén - közölte a MÁV vasárnap délután. A menetszél által felhordott hó nehezíti a váltók állítását az esztergomi vonalon, ezért itt 30-60 perces késések is előfordulhatnak. A MÁV közleménye szerint közel négyszáz hómunkás tisztítja folyamatosan a vasúti váltószerkezeteket, hogy a havazás ellenére biztosítható legyen a menetrend szerinti vasúti közlekedés.

Közel háromszáz alkalommal kellett kivonulniuk a tűzoltóknak szombaton a havazás és a romló belvízhelyzet miatt - közölte az [origo]-val Töttős Györgyi, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap reggel. Az esetek egy részében a rossz időjárás miatt elakadt járműveket kellett menteni: összesen 39 helyre vonultak ki a havazás miatt árokba csúszott autók műszaki mentésére.

A legtöbb közlekedési baleset Komárom-Esztergom megyében történt, Töttős szerint jellemzően nem a nagy mennyiségű csapadék, hanem a hóátfúvások okoztak gondot a megyében. Az átfúvások miatt Bajna és Bajót települések között le kellett zárni egy utat, a két település azonban más útvonalakon megközelíthető. Szintén Komárom-Esztergom megyében le kellett zárni egy időre a piliscsévi bekötőutat, így a település vasárnap hajnalban néhány órára megközelíthetetlen volt.

A Magyar Közút Zrt. szerint vasárnap reggel a főutak az ország egész területén járhatóak voltak - mondta az [origo]-nak az Útinform ügyeletese. Nyugat-Magyarországon a mellékutak is jórészt tiszták, csak Baranyában, Szigetvár környékén, valamint Somogyban, Szántódnál kell jégbordás szakaszokra számítani - tette hozzá. Az Útinform reggeli hangos tájékoztatója szerint ugyan többnyire szárazak a főutak, de Kápolnásnyék és Dunaújváros környékén havasak, Esztergom, Tárnok és Szentendre környékén pedig latyakosak.

Az ügyeletes szerint Kelet-Magyarországon rosszabb a helyzet, itt az autósok bárhol számíthatnak latyakos utakra. Jeges az útfelület Baja környékén, de a jég keleten sem jellemző, inkább a hókásás, latyakos útra kell odafigyelni - közölte az Útinform. A reggeli hangos tájékoztató szerint az ország északkeleti részén és a Tiszántúlon még havazik, a Dunától keletre sokfelé hókásás, latyakos a főutak burkolata is, az alsóbbrendű utak pedig szintén havasak, hókásásak, latyakosak.

A gyorsforgalmi utak általában vizesek, latyakosak, az M1 Bicskénél, az M3 pedig Gödöllőnél hókásás. Az M7esen Martonvásárnál latyakos útra kell számítani, az M0 pedig mindenhol vizes, sónedves. Délben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt közölte, hogy az ország tiszántúli területein váltakozó intenzitással havazik, de a főutak továbbra is jól járhatóak. A mellékutak azonban még egyes helyeken havasak, hókásásak, ezért arra kérik a közlekedőket, hogy körültekintően vezessenek. A társaság összesen 235 géppel dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban végzik feladataikat.

A havazás mellett a viharos szél miatt is sokan riasztották a tűzoltókat szombaton - közölte a katasztrófavédelem. Töttős Györgyi szerint összesen közel ötven esetben kellett szombaton napközben kivonulniuk. A szél főleg a főváros környékén okozott károkat, a riasztások közel fele innen érkezett; ezen kívül Somogyban, Tolnában, Zalában és Veszprém megyében kellett a szél miatt menteniük a katasztrófavédelem munkatársainak.

Hómunkásokat keresnek Budapesten

Budapesten a lehullott hó miatt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt (FKF) 75 munkagéppel folyamatosan takarítja a főbb útvonalakat. Először az 1200 kilométer hosszúságú fő- és tömegközlekedési úthálózaton, hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, valamint a lakosság ellátását biztosító logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakon végzik el a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A mellékutak takarítását a hóesés megszűnése után, délelőtt, illetve kora délután kezdik meg - közölték vasárnap reggel.

Az FKF mérései szerint a budai hegyvidéken hajnalig körülbelül nyolc centiméter hó esett. A munkát nehezíti az erős szél, amely visszahordja a havat a már megtisztított utakra. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hómunkásokat vesz fel délelőtti, 6-tól 14 óráig tartó munkavégzésre, jelentkezni a kerületi szolgáltatási csoportoknál lehet, amelyeknek a címe megtalálható a társaság honlapján, a www.fkf.hu címen. A nyolc órai munkavégzésért nettó 3.350 forintot fizetnek.

Amennyiben van fényképe vagy videója a havazásról, a hófúvásról vagy az általa okozott balesetekről, kérjük, küldje el nekünk a [email protected] címre!