Navracsics: Csupán félelmek a törvényeket ért kritikák

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor az egyes törvényeket ért külföldi kritikákat csupán félelmeknek tartja, szerinte nincs a szokásosnál erősebb nemzetközi bírálat, és elismerő hangokat is hallani. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTI-nek adott interjújában Rogán Antallal folytatott vitájáról és az új alkotmánnyal kapcsolatos véleményéről is beszélt.
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibor szerint nem az elfogadott törvények szövege okozza a külföldi kritikákat, hanem az abból levont hipotézisek és félelmek. A közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTI-nek adott interjújában azt mondta, hogy a Költségvetési Tanács, az Alkotmánybíróság vagy a médiatörvény kapcsán megfogalmazott bírálatok nem erősebbek a szokásosnál. Pozitívumként értékeli, hogy a kormány egészének tevékenységével, a gazdasági válság kezelésével vagy például a közigazgatási reformmal kapcsolatban elismerő megjegyzéseket hallani. Arra a kérdésre, hogy valamit máshogy kellett volna-e csinálni, azt mondta, biztosan lehetne szépészeti megjegyzéseket tenni, ám annak, amit elterveztek, jó részét el is végezték. A kormány kommunikációjának hiányosságai között említette, hogy terveik egy részét nem ismertetik elégszer, és nem érvelnek megfelelően.

Az új alkotmánnyal kapcsolatban arról beszélt, hogy a bizottság által elkészített koncepcióhoz képest biztosan lesznek változások. Navracsics például változtatna azon az elképzelésen, amely az alaptörvény módosítását két egymást követő országgyűlés kétharmados döntéséhez kötné.

Az alkotmánymódosítás kapcsán Rogán Antallal kibontakozó vitájáról azt mondta, nem olyan jelentőségű volt az ügy, hogy tűzön-vízen át képviselnie kellett volna az álláspontját. (A két fideszes képviselő között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének rendeletalkotási joga ügyében volt nézeteltérés.) Navracsics szerint a vita nem a kérdés lényegét érintette, hanem csak az időzítésről szólt. Szerinte ugyanis a médiahatóság elnökének rendeletalkotási jogkörével meg lehetett volna várni az új alaptörvény elfogadását, magát a rendeletalkotás lehetőségét azonban nem vitatta. Navracsics azt is nehezményezte, hogy Rogán Antal előzetesen nem egyeztetett az általa vezetett minisztériummal.