200 ház áll a jeges vízben Újfehértón

Vágólapra másolva!
Újfehértón már hat utcát zárt körbe a jeges belvíz, 200 ház van veszélyben, három vályogépület lakhatatlanná vált. A Körösök mentén 260 km-en van árvízi készültség, a szabolcsi szakaszokon viszont már levonulóban van az ár.
Vágólapra másolva!

Az országban 13 megyében védekeznek az ár- és belvíz ellen. Belvíz borít több mint 3300 négyzetméternyi területet, a védekezésben több mint 1700-an vesznek részt. A legsúlyosabb a helyzet Újfehértón, ahol már hat utcát zártak le, 200 házat ölel körbe a jeges víz, három vályogház fala megrogyott, ezek az épületek lakhatatlanná váltak; a településen hat utcát zártak le. Az országban összesen már 88 embernek kellett a belvíz miatt elhagyni az otthonát.

Közben tovább áradnak a Körösök, a Hármas-Körösön és az összes mellékfolyóján árhullám vonul le. Itt 260 km-en van készültség, másodfokon a Hármas-Körös, a Sebes-Körös, a Berettyó és a Hortobágy-Berettyó, míg első fokon a Kettős-Körös mentén védekeznek.

A szabolcsi folyókon már levonulóban van az árhullám, de a Krasznán és a Túron továbbra is másodfokú, míg a Tiszán első fokú az árvízvédelmi készültség - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese. Másodfokú a készültség a nyírségi belvizeket elvezető Lónyay-főcsatorna Kótaj feletti gátjainál. A főcsatorna, valamint a Tisza Vásárosnamény és Zsurk közötti töltéseinél több helyen szivárgó vizeket észlelnek, ezeket a vízügyi dolgozók figyelik, és megteszik a szükséges beavatkozásokat.

Borsodban közben visszavonult a Bódva, így újra megnyitották a Komjáti és Tornaszentandrás közötti útszakaszt. Azonban továbbra sem járható a Kesznyéten és Sajóörös közötti útszakasz, amelyet a Sajó öntött el, teljes útzár van a 26-os út és Sajókaza között is.