Vágólapra másolva!
Januárban tarthatják a következő magyar-orosz találkozót Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter szerint. Orbán Viktor miniszterelnök novemberben találkozott Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. A megbeszélés témája volt többek között a Molban meglévő orosz részesedés és a Malév ügye is.
Vágólapra másolva!

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint januárban, a pravoszláv karácsony után lehet a következő magyar-orosz tárgyalás. Fellegi Tamás az Index hírportálnak adott interjúban azt mondta, hogy az EU-elnökségre való felkészülés miatt sokat kellett utaznia Európa-szerte, ezért mondták le a decemberi időpontot. A miniszter az oroszok hosszú távú elképzeléseiről azt mondta, hogy egyrészt az energetikai kérdésekre koncentrálnak, ezen belül a Szurgutnyeftegaz tulajdonrészére a Molban és a paksi bővítésre, másrészt pedig a 2015-ben lejáró hosszú távú gázvásárlási szerződésre.

Fellegi Tamás hozzátette: "A mi határozott álláspontunk az, hogy a stratégiainak minősíthető magyarországi központú vállalatokban nem látunk szívesen meghatározó külföldi tulajdonost." A magyar kormány eltökélt abban, hogy Mol és más stratégiai vállalatok esetében a nemzeti befolyás érvényesülését biztosítsa.

Orbán Viktor magyar kormányfő november 21-én találkozott Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel. Orbán VIktor akkor azt mondta, hogy új alapokra szeretnénk helyezni az orosz-magyar kapcsolatokat, erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.