Magyar Nemzet: Jövő év elején hirdetik meg a kiszolgált MiG-eket

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is véget ért a MiG szovjet-orosz repülőgépcsalád közel hat évtizedes szolgálata Magyarországon, mostantól kizárólag a Svédországtól lízingelt Gripeneknek védik az ország légterét. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a Honvédelmi Minisztériumnál államtitkári szinten zajlik a MiG-29-esek értékesítésének előkészítése.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel hivatalosan is véget ért a MiG vadászrepülőgép-család közel hatvanéves magyarországi szolgálata, amikor utolsó generációjuk, a MiG-29-esek immár végleg átadták a stafétabotot a Svédországtól lízingelt Gripeneknek.

A lap úgy tudja, hogy az immár használatból kivont vadászgépeket Magyarország értékesítené, az eladás előkészítése a Honvédelmi Minisztériumnál államtitkári szinten zajlik. A NATO-szövetségesek közül Lengyelország, Szlovákia és Bulgária, a szervezetbe belépni készülők közül pedig Szerbia vásárolhat a gépekből.

A Magyar Nemzet írása szerint mind a négy országban hosszú távon rendszerben akarják tartani ezt a típust, melyet már két évtizede használnak és megfelelő logisztikai háttérrel rendelkeznek az üzemeltetésükhöz. Körülük Szerbia igénye a legsürgetőbb, mert az 1999-es háború és a balesetek miatt mára csak négy MiG-29-esük maradt.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a jövő év első harmadában írják ki az értékesítésre vonatkozó pályázatot. Jelenleg négy gép van repülőképes állapotban, nyolc további gép több hónapos munkát igényelne az elszállításhoz. A maradék tizenhárom gépet a lap értesülése szerint csak nagyon drágán lehetne eladható állapotba hozni.