Obszcén zeneszám miatt vizsgálódik a médiahatóság a Tilos Rádiónál

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indított a médiahatóság a Tilos Rádiónál, mert a rádió még szeptemberben az amerikai Ice-T egyik számát olyan idősávban játszotta le, amikor azt 16 év alattiak is hallhatták. A hatóság szerint az obszcén dal károsan befolyásolhatta a fiatalok erkölcsi fejlődését. A Tilos Rádió nem ért egyet a hatósággal.
Vágólapra másolva!

Ice-T egyik dala miatt indított vizsgálatot a Tilos Rádió ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A médiahatóság szerint az angol nyelvű szám trágár kifejezéseket tartalmaz, emiatt a III. kategóriába kell sorolni, azaz csak este 21 és hajnali 5 óra között adható le. A Tilos Rádió viszont szeptember 2-án, 17.53 perckor sugározta a Warning (intro) It's on című számot, amely a hatóság szerint károsan befolyásolhatta a 16 év alattiak erkölcsi fejlődését, és nem felelt meg a korhatár-kategória besorolása sem.

Az NMHH levele szerint a 16 év alattiak közül sokan nagyon jól beszélnek angolul, sőt tudásuk java zeneszámokból származik. A médiahatóság levélben tájékoztatta észrevételeiről a rádiót, és a jogszabályok alapján karácsony előtt felszólította, hogy nyilatkozzon a szóban forgó esetről.

A Tilos Rádió válaszában azt írta, hogy a hatóság vizsgálata csak feltételezésekre épít, mert az NMHH levelében is benne van, hogy nem találtak konkrét adatsort a 16 év alattiak nyelvtudásáról. A rádió adatai szerint 4 százalék a 13-18 év közötti hallgatóik aránya, ezen belül a 16 év alattiakról nincs külön adat. Ráadásul a vizsgálati anyagban szerepel az is, hogy a szlengben előadott szöveg megértéséhez magas szintű nyelvismeret kell, amellyel valószínűleg nem rendelkeznek kiskorúak.

Az [origo] több munkatársa is műsorvezető a Tilos Rádiónál.