Több a csempészett petárda és a tűzijáték, mint tavaly

Vágólapra másolva!
Az elmúlt évhez képest idén sokkal több csempészett, illetve illegálisan árusított tűzijátékot és petárdát foglaltak le a vámosok. A petárda használata továbbra is tilos, akinél találnak, százezer forintra is büntethetik.
Vágólapra másolva!

Ebben az évben sokkal nagyobb mennyiségben és több esetben foglaltak le illegálisan árusított tűzijátékokat és petárdákat a vámosok, így több szabálysértési eljárás is indul, mint tavaly és tavalyelőtt - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Sipos Jenő elmondása szerint már nemcsak az északi szomszédos országok, hanem a déli megyék határátkelőinek közelében is sokkal több csempészárut találnak.

A pénzügyőrök szúrópróbaszerűen ellenőrzik az utakon az autókat, az elárusítóhelyeket, illetve azokat a területeket, ahol illegális árusítás történhet. A piacokon, a nagyobb bevásárlóközpontok tájékán is fokozott ellenőrzéseket tartanak.

Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) rendészeti osztályának vezetője korábban elmondta, hogy tűzijátékokkal kapcsolatban tavaly 316 eljárást indítottak, 3,8 milliós bírságot szabtak ki, és 121 esetben elkobozták a terméket. Idén december 14-ig már 335 eljárás indult, és a bírság összege is négy és fél millió forintra nőtt.

December 28-tól lehet megvásárolni engedély nélkül a kis és közepes tűzijátékokat, amelyeket kizárólag szilveszterkor, 18 órától másnap reggel 6 óráig szabad használni. Petárdát tovább is tilos vásárolni és birtokolni, aki megteszi, szabálysértést követ el, és akár 100 ezer forintos bírsággal büntethető. A fel nem használt termékeket január 5-ig vissza kell vinni, és a forgalmazónak kötelessége visszavenni. Ha valaki a pirotechnikai eszközöket tovább birtokolja, szabálysértést követ el.