Szilveszter éjjel 700 mentőautó lesz készenlétben

Vágólapra másolva!
Nehéz éjszakára készülnek a mentőszolgálatnál, éjjel 11 és hajnal 5 óra között várható a legnagyobb roham, a fővárosban 80 autó lesz szolgálatban, az országban 700 egység. Az alkoholproblémák, a kihűlések és a tűzijáték-baleset adja a legtöbb munkát. A fővárosban több szabadtéri rendezvény is lesz a belvárosban, és nagyon hideget jósolnak mínusz 10-15 fokkal.
Vágólapra másolva!

Szilveszter éjjel 700 mentőautó lesz szolgálatban, a fővárosban 80 egységgel készülnek az év utolsó napjára. A legtöbb riasztást éjjel 11 és hajnal 5 óra között várják - mondta az [origo]-nak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, egy átlagos naphoz képest 50%-kal több hívás futhat be. Győrfi külön figyelmezttett arra, hogy rendkívül hideg lesz éjszaka, az előrejelzések szerint mínusz 10-15 fok is lehet. Az OMSZ szóvivője azt kérte, hogy senkit ne hagyjanak a földön fekve, mert már 10-15 perc is elég a kihűléshez. A mentősök a túlzott alkoholfogyasztás, a kihűlések és a pirotechnikai balesetek miatt számítanak a legtöbb riasztásra. Szilveszterkor általában 8-10 esetben kell petárda-, vagy tűzijáták-balesetekhez kivonulniuk.

Lezárás a belvárosban, sűrített BKV-járatok

Szilveszter éjjel a fővárosban több ingyenes szabadtéri rendezvény lesz, a Vörösmarty téren dzsesszkoncert, a Nyugati téren a kortárs popzenéé lesz a főszerep, az Oktogonnál pedig könnyűzenei óévbúccsúztatóval készülnek. A belvárosban a rendezvények miatt több lezárás is van, a BRFK tájékoztatása szerint tilos lesz parkolni január 1-jén hajnali 4 óráig a Nyugati téri parkolóban, és az Oktogonon, a Teréz körúttól a Duna felé eső két oldali szervizúton.

Szilveszter éjszakáján kétszer több éjszakai járat közlekedik a BKV vonalain, egész éjjel jár a 6-os villamos is. A Volánnnál a tanítási szünet szerinti menetrend lesz érvényben, a MÁV-nál nincs változás. (A szilveszteri és újévi közlekedésről itt olvashat.)

A közlekedőket télies útviszonyokra figyelmezteti a rendőrség, illetve arra, hogy a határokon torlódások alakulhatnak kir, erről bővebben itt olvashat.

A petárda tilos, tűzijátékozni reggelig lehet

A legálisan vásárolható kis és közepes tűzijátékokat szilveszter este 6 órától másnap reggel 6 óráig lehet használni, a fel nem használt pirotechnikai eszközöket pedig vissza kell vinni a vásárlás helyére öt munkanapon belül. A petárda idén is tilos, már a birtoklásáért is akár százezer forintos bírság járhat.