Magyarország átvette az EU soros elnöki tisztét

Martonyi János, külügyminiszter, EU-elnökség 2011, Brüsszel
Vágólapra másolva!
Magyarország január elsejével átvette az Európai Unió soros elnöki tisztét, amelyet fél évig tölt be. Szilveszteri bulival kezdődött meg az elnökségi félév, az eseményt Európa mi vagyunk címmel rendezték meg.
Vágólapra másolva!

Nagyszabású szilveszteri bulival kezdődött meg a magyar EU-elnökségi félév. A budapesti Millenáris Parkban rendezett eseményen többezren voltak. A könnyű- és népzenei koncertek között filmeket vetítettek az EU-elnökség vidéki helyszíneiről.

Január elsejétől fél évig Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Ódor Bálint, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint az elsődleges feladat az összeurópai érdekek előmozdítása.

Programja szerint a magyar EU-elnökség a gazdasági növekedés segítésére törekszik az uniós gazdasági kormányzás erősítésével, a munkahelyteremtésre és a társadalmi befogadásra koncentrál. Kiemelt cél az uniós szakpolitika hatékonyságának és versenyképességének növelése. Ugyancsak az elnökségi program alapvető céljai között szerepel, hogy az Európai Unió közelebb kerüljön a polgárokhoz, további feladat a bővítési folyamat folytatása és hitelességének fenntartása.

Magyarország 2004-es uniós csatlakozása óta először látja el az EU-elnökségi feladatokat. Az elnökségi trió keretében Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal közösen látja el az elnöki teendőket, a trojka mandátuma 2010-11-re szól. Magyarország Belgiumtól veszi át a stafétabotot, hivatalosan január 6-án. Az első jelentősebb esemény a kormány és az Európai Bizottság együttes ülése lesz január 7-én Budapesten.