Médiahatósági eljárás indult az RTL Klub híradója miatt

Vágólapra másolva!
Eljárást indított a médiahatóság az RTL Klub ellen, a csatorna egyik októberi híradója miatt. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azt kifogásolja, hogy tényszerű tájékoztatás helyett az RTL Klub híradója megrázó, meghökkentő részleteket emelt ki egy bűnügyi híradásból, és ezek "megragadhattak a fiatalkorú nézők tudatában". Az RTL Klub visszautasította a hatóság megállapításait.
Vágólapra másolva!

Törvénysértést valószínűsít, ezért vizsgálatot indított az RTL Klub ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A médiahatóság szerint a csatorna 2010. október 1-jei híradójában sugárzott bűnügyi tudósítás a tényszerűség helyett a megrázó, meghökkentő részleteket emelte ki. A tévécsatorna esti híradójában beszámolt arról, hogy egy nagymányoki férfi megölte, majd feldarabolta testvérét, és mindezt videóra vette.

A médiahatóság kifogásolja, hogy a hírolvasó a hír felkonferálása előtt nem jelentette be, hogy a "nyugalom megzavarására alkalmas képi és hanghatások következnek", csak közvetlenül a hír lejátszása előtt mondta el, hogy megrázó képeket láthat majd a néző. A hatóság leginkább azt kifogásolja, hogy a készítők a riportban "hatásvadász" módon, a gyilkosság brutalitását hangsúlyozták, a bevezetőben és magában a riportban is. A médiahatóság vizsgálata szerint a tényszerű tájékoztatás helyett az "érzelmi bevonódást" helyezte előtérbe az RTL Klub, és a felkavaró képeket kiskorúak is láthatták, mert a Barátok közt szünetében sugározták.

Az RTL Klub visszautasította a hatóság kifogásait, mert szerintük a megállapítások azt sugallják, hogy nem lehet beszámolni erőszakról vagy balesetről, mert az ilyen hírek esetleg a nyugalom megzavarására alkalmasak. Ezzel viszont a csatorna szerint sérül a szerkesztői szabadság, és nem lehetett volna beszélni az utóbbi évek nagy port felvert bűncselekményeiről sem, mint például a móri mészárlásról, a pécsi egyetemi lövöldözésről, a Cozma-gyilkosságról, a romák elleni sorozatgyilkosságról sem.