Nem romlott a belvízhelyzet, mérsékelték az árvízi készenlétet

Vágólapra másolva!
Nem volt szükség újabb kitelepítésekre a belvíz miatt, de 12 megyében még most is készültség van, folyamatosan szivattyúznak. Ugyanakkor az árvízi készenlétet már több folyó mellett csökkentették.
Vágólapra másolva!

Az országban 185 településen védekeznek az ár- és belvíz ellen, csaknem 1400-an dolgoznak folyamatosan, több száz szivattyút vetettek be. A katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint nem volt szükség újabb kitelepítésekre, így továbbra is 110-en vannak távol otthonuktól a belvíz miatt. A vízzel elöntött területek nagysága alig változott, 351 ezer hektár van víz alatt, ebből 192 ezer hektár mezőgazdasági terület. Újfehértón is jobb a helyzet, másodfokúra mérsékelték a belvízvédelmi készültséget, az enyhébb idő miatt ismét teljes üzemben működnek a szivattyútelepek - mondta Nagy Sándor polgármester. Újfehértón még mindig 200 házat ölel körbe a víz.

Az árvízhelyzet viszont javult, most 1841 kilométernyi folyószakaszon védekeznek. Ebből harmadfokú készültség 326 kilométeren van: a Tiszán Tiszaföldvár és Csongrád-nagyrév között, a Hortobágy-Berettyón, valamint a Zagyva alsó szakaszán. Elsőfokúra mérsékelték hétfőn az árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körösön Gyomaendrődnél, a folyó vízszintje Szarvasnál is apad, ám ott még másodfokú a riasztás - közölte a vízügyi igazgatóság. A Berettyó torkolati szakaszán is elsőfokúra mérsékelték a készültséget, tovább apad a Tisza is.