Csak sávokban biztonságos a jég a Balaton

Vágólapra másolva!
A jég 14 centiméteres átlagvastagsága ellenére nem fagyott be mindenhol a Balaton - derült ki azokból a tudományos mérésekből, amit szerdán végeztek Siófok és Alsóőrs között, mintegy 10 kilométeres távon.
Vágólapra másolva!

A Balaton jegén csak úgy lehet tömeges jégprogramot, illetve átkelést szervezni, ha az emberek az előre bejárt, kijelölt jégsávot használják - derült ki a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vízügyi és meteorológus szakemberekkel közösen végzett balatoni jégkutató expedíciójából.

Szerdán az ötfős expedíció, a mintegy ötórás túrán fél kilométerenként végzett méréseket, és vett mintákat a tó átlagosan 14 centiméter vastagságú jégpáncéljából.

A tapasztaltak kezdetben igazolták a feltételezéseket, hogy kellően biztonságos a Balaton jege. Az északi part közelében ugyan számítottak nehézségekre, de az mindenkit meglepett, hogy attól mintegy két kilométerre bukkantak több méter átmérőjű nyílt vizekre, majd szabályos vízfolyásoknak tűnő, szintén nyílt, hosszú, be nem fagyott vízfelületekre. A nyílt vizek körüli nagy kiterjedésű jégfelületek vastagsága mindössze 3-4 centiméteres volt.

A Balaton jegén évtizedek óta nem végeztek ilyen irányú kutatást.