Megszűnt az árvízvédelmi készültség a Berettyó felső szakaszán

Vágólapra másolva!
Már nincs árvízvédelmi készültség a Berettyó felső szakaszán, illetve a Kálló-torkolatnál. Mintegy 187 kilométernyi folyószakaszon azonban még mindig védekezni kell. Folyamatosan apadnak a Körösök, míg Csongrád megyében a jeges idő ellenére is folytatódik a belvíz elleni védekezés.
Vágólapra másolva!

Megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Berettyó felső szakaszán, továbbá a Kálló-torkolatnál - nyilatkozta Bara Sándor védelemvezető. Mindezek mellett azonban négy szakaszon, mintegy 187 kilométer hosszan továbbra is védekeznek még az árvíz ellen.

Harmadfokú készültség a Hortobágy-Berettyó bal partján Bucsa és Nádudvar között van, míg elsőfokú Tiszafüred és Rakamaz között, valamint a Berettyó torkolati szakaszán.

Folyamatosan apadnak a Körösök

A Körösök folyamatosan apadnak, a folyó felső szakaszán már napok óta a legalacsonyabb szintű a készültség, a Hármas-Körösön Szarvasnál azonban még mindig másodfokú az árvízvédelmi készültség.

A belvízzel elöntött területek nagysága továbbra is csaknem 623 négyzetkilométer. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából két területen a legmagasabb szinten, hétben másodfokon, míg egyben első fokon védekeznek. A szivattyútelepek egy nap alatt 5 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő egy napban a Körösök vízrendszerében területi átlagban 0,1 milliméter csapadék várható, a levegő hőmérséklete fagypont alatt marad.

Csongrád megyében folytatódik a belvíz elleni védekezés

A jeges idő ellenére folytatódik a belvíz elleni védekezés Csongrádban is. A megye tizenöt-tizenöt településen első- vagy másodfokú a készültség van, míg Csongrádon és Csanyteleken harmadfokú készültség mellett folyik a védekezés.

A megyében a becslések szerint 625 négyzetkilométer van víz alatt, ennek több mint a fele vetés- és szántóterület. A csatornák vízszintjét mobil szivattyúk telepítésével próbálják csökkenteni.

A szakemberek a Folyóér-csatorna királyhegyesi zsilipjénél telepítettek szivattyút, illetve Hódmezővásárhely-Erzsébeten az egyik utcában homokból fél méter magas töltést építettek. Itt a mobil szivattyúk telepítését csütörtökön kezdik meg.

Másodfokú készültség van Kiskunhalason

Másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Kiskunhalason, mert a hétvégére várható felmelegedés és olvadás miatt több utca és ház kerülhet víz alá - közölte Gyovai István, Kiskunhalas polgármestere.

A városban megkezdték a korábban járhatatlan utak feltöltését, valamint elindították a szivattyúkat is.

Gyovai István elmondása szerint a védekezés eddigi költségeit az önkormányzat fedezte, viszont a másodfokú belvízvédelmi készültség elrendelése miatt az állami vis maior alapból szeretnének támogatást kérni.