Népszabadság: Személycserék lehetnek nyáron a kormányban

Vágólapra másolva!
Réthelyi Miklóst, a nemzeti erőforrás miniszterét, illetve két államtitkárát válthatja le először, leghamarabb idén nyáron Orbán Viktor miniszterelnök - írja a Népszabadság. A lap szerint inog Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár széke is.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már nyáron, a soros EU-elnökség végén változtat kormánya összetételén - írja szerdai számában a Népszabadság. A lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írja: elsősorban a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál (Nefmi) lehetnek változások. Orbán korábban több interjúban jelezte, hogy nyárig biztosan nem lesznek személycserék.

A lap szerint az orvosprofesszorból lett miniszter Réthelyi Miklósnál "dinamikusabb" vezetőt kíván, ha megvalósulnak az ígért szerkezeti reformok az egészségügyben és az oktatásban. A Népszabadság szerint valószínű, hogy Hoffmann Rózsa oktatási, illetve Szócska Miklós egészségügyi államtitkár sem marad a posztján. Előbbi többször került konfliktusba Pokorni Zoltán Fidesz-alelnökkel, utóbbival pedig állítólag a Fidesz-frakció elégedetlen, mert "nem elég operatív". Hoffmann Rózsa szerint nincs valóságalapja a felmentéséről szóló híreknek. Az oktatási államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a sajtó "időről időre szeret ilyen híreket felkapni", azonban ezt a kérdést nem neki kell feltenni, hanem Orbán Viktor miniszterelnöknek, mert tőle függ az államtitkárok kinevezése. Hoffmann Rózsa hozzátette, derűsen fogadta a hírt, ami "nem rendítette meg a nyugalmát", mert már nem először lehetett erről olvasni a sajtóban.

A Népszabadság úgy tudja: a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumnál is lehetnek személyi változások. A miniszter leváltásáról korábban ugyan megjelentek találgatások, de Orbán a védelmébe vette, "jobbkezének" nevezte Matolcsyt. A lap szerint inog viszont Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár széke, akinek állítólag megromlott a kapcsolata a miniszterrel.