Ötezer ember haláláért lehetett felelős tavaly a légszennyezés

Vágólapra másolva!
A WHO ajánlásai alapján készített statisztikai számítás szerint 2010-ben több mint ötezer ember halálát okozhatta Magyarországon a légszennyezés. Budapesten a legrosszabb a helyzet, több mint 2700 embert ölhetett meg a szennyezett levegő.
Vágólapra másolva!

Több mint ötezer ember halt meg tavaly idő előtt a levegő szennyezettsége miatt - írja a Válaszúton Alapítvány által működtetett legszennyezes.hu. Az alapítvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) módszertanával elemezte statisztikailag 23, légszennyezést mérő állomással rendelkező város adatait, ennek alapján jutottak a megállapításra.

Az elemzés szerint a legtöbb, 2720 haláleset Budapesten írható a légszennyezés számlájára. Miskolcon 362, Debrecenben 270, Pécsett 233 haláleset vezethető vissza statisztikailag a levegő szennyezettségére. Az elemzés szerint a mérőműszerrel nem rendelkező településeken is számolni kell a szálló por egészségkárosító hatásával, még akkor is, ha ezt nem is lehet számszerűsíteni.

A légköri aeroszolok vagy a szálló por azért csökkenti a várható élettartamot, mert növeli a szív- és érrendszeri, a légzőszervi betegségek, valamint a tüdőrák miatti halálozás kockázatát. Az alapítvány szerint fontos tudni, hogy nincs olyan küszöbérték, amely alatt ne kellene számolni a légszennyezés egészségkárosító hatásával. A kutatás eredményeit megküldik az illetékes környezetvédelmi szerveknek, illetve a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának.