Új Dunántúli Napló: A pécsi orvostanhallgatók harmada megy külföldre

Vágólapra másolva!
Minden harmadik, a pécsi orvosi karon végzett diák külföldön lesz orvos - írja szerdai számában az Új Dunántúli Napló. A pécsi egyetem kamatmentesen visszafizettetné a képzés mintegy 13 millió forintot költségét azzal, aki külföldre megy.
Vágólapra másolva!

A pécsi diákok harminc-negyven százaléka "tűnik el" a diplomaosztó után, mivel külföldön vállalnak munkát - mondta az Új Dunántúli Naplónak Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának (PTE ÁOK) dékánja. Miseta elmondása szerint jelenleg már csupán annyi regisztrált doktor van - nagyjából huszonnyolcezer - Magyarországon, mint a feleennyi lakosú Norvégiában.

Az új felsőoktatási törvény tervezetéhez ezért egy javaslatot dolgoztak ki, melynek lényege, hogy aki belép a rendszerbe, azaz diákká válik, az egyben arra is kötelezi magát, hogy a diplomaszerzés után is Magyarországon fog dolgozni. "Ha viszont mégis külföldön áll munkába, akkor kamatmentesen visszafizeti a képzése költségét, amely nagyjából 13 millió forint" - mondta a PTE ÁOK vezetője.

A terv jelenleg még a kormány asztalán pihen, és azzal Miseta Attila is tisztában van, hogy az elfogadásig még rengeteg egyeztetésre van szükség. Elmondása szerint tudják azt is, hogy a kezdeményezésnek sok jogi próbát is ki kell állnia.

A baranyai lap írása szerint a pécsiek tervezete nem példa nélküli, Norvégiában hasonló a rend, noha nincs is orvosképzés. A diákok itt tanulmányaik elején szerződést kötnek az állammal, melyben ígéretet tesznek arra, hogy a diplomaszerzés után bizonyos ideig hazájukban fognak dolgozni.

A lap több egyetemistát is megkérdezett, de csak egyikük mondta el a véleményét, neve elhallgatását kérve. "Nem azért jelentkeztem az orvosira, mert Svédországba akartam költözni és svédeket gyógyítani. Azonban harmadévben rájöttem, hogy itt, Magyarországon egyszerűen nincsenek normális lehetőségeim. Én ugyanis nem megélni akarok a fizetésemből, én jól élni akarok belőle" - mondta. Elmondta azt is, hogy egy fejvadász céggel már mindenben megegyezett, a diplomaszerzés után azonnal indul.

Külföldi munkavállaláshoz 451 orvos, 68 fogorvos, 22 gyógyszerész, 142 ápoló és 70 egyéb, az egészségügyben tevékenykedő szakdolgozó kért hatósági igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH) 2010 első felében - derül ki a hivatal honlapján közölt statisztikából. Legtöbben Angliába mennének. 2009-ben összesen 1614 egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson. A tapasztalatok szerint az igazolást kérő orvosok és ápolók egy része végül itthon marad.