EU-elnökség: Belgium csütörtökön adja át a zászlót

Vágólapra másolva!
Január elsejétől fél évig Magyarország az Európai Unió soros elnöke, az elnökségi zászlót csütörtökön adja át hivatalosan Belgium. Az ünnepség a magyar Parlamentben lesz.
Vágólapra másolva!

A belga miniszterelnök csütörtök délután adja át az Európai Unió elnökségi zászlaját Orbán Viktor miniszterelnöknek, mivel január elsejétől Magyarország az EU soros elnöke. Az ünnepség a Parlament kupolacsarnokában lesz, és részt vesznek rajta mások mellett a budapesti diplomáciai kar tagjai.

A Lisszaboni Szerződés 2009 végi hatályba lépése óta a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács üléseit a két és fél évre választott állandó elnök, jelenleg Herman van Rompuy irányítja. Az Európai Tanács elnöke és a soros elnökség szoros együttműködésben vezeti az uniót. Magyarország az EU elnöki posztját 2010-2011-ben betöltő trió harmadik tagja, Spanyolország és Belgium után veszi át a tisztséget.

Pénteken együttes ülést tart a magyar kormány és az Európai Bizottság. A tanácskozás után a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor és José Manuel Barroso, a bizottság elnöke.