Fél év alatt véglegesíti a médiatörvény határait az NMHH

Vágólapra másolva!
Még a médiatörvényt végrehajtó hatóság sem tudja pontosan, hogy a törvény néhány vitatott szabályát hogyan fogják alkalmazni - derült ki csütörtökön egy háttérbeszélgetésen. A Médiatanács tagjai szerint fél évük van arra, hogy megvitassák például azt, hogy mi a blog, és mikor kell regisztrálni egy internetes oldalt.
Vágólapra másolva!

Ice-T egyik számával és jeges teával fogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön a médiatörvényről szóló háttérbeszélgetésre meghívott újságírókat. "Tisztelegni akartunk a nagy amerikai költő munkássága előtt, ezért pólót is csináltattunk" - mondta Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, aki nem vette fel, csak megmutatta a pólót. A hatóság az amerikai énekes egyik száma miatt vizsgálatot indított nemrégiben a Tilos Rádiónál, mert kifogásolja, hogy a számot olyan idősávban játszották le, amikor azt 16 év alattiak is hallhatták. A hatóság szerint az obszcén dal károsan befolyásolhatta a fiatalok erkölcsi fejlődését, közleményük szerint saját hazájában Ice-T dalát csak este 10 óra után adhatják le a rádiók.

"Az a baj, hogy ez a dal angol nyelven hangzott el, mert ha magyarul ment volna, senki nem vonná kétségbe, hogy jogosan indítottunk vizsgálatot" - mondta Koltay András, a Médiatanács tagja. Koltay szerint a hatóságnak körültekintően kell döntenie ebben az ügyben, mert ez az ügy kiindulópontja lehet olyan későbbi ügyeknek, ahol a kiskorúak védelméről kell majd dönteniük, de szerinte ebben az ügyben a hatóság "lehet engedékenyebb", hogy ne tűnjön úgy, ízlésbeli kérdésekben diszkriminál. Koltay szerint ebben az ügyben már a tanács jövő heti ülésén megszülethet a döntés.

A háttérbeszélgetésen a hivatal munkatársai azt mondták, ők is most ismerkednek még a törvénnyel, és még ki kell alakítaniuk azt a hatósági álláspontot, amit a következő években követnek majd. Erre az internetes és a nyomtatott sajtó esetében fél évük van, ugyanis a törvénybe az utolsó pillanatban bekerült módosítás szerint csak július 1-je után büntethetnek majd.

Ebben a fél évben fogják azt is megvitatni, hogy melyek azok a internetes tartalmak, amelyeket regisztrálni kell és amelyeket szabályozhatnak a törvény alapján. Koltay András azt mondta, a jogalkalmazói szándék egyértelműen az, hogy blogokra és a magánszemélyek naplóira ne terjedjen ki a szabályzás. A törvény szerint ugyanakkor a gazdasági célt szolgáló blogokat regisztrálni kell. Hogy pontosan milyen blogokat számítanak majd ilyennek, még nem vitatták meg, de Koltay szerint az, hogy hirdetés van egy blogon, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy regisztrálni kell.

A hivatal munkatársai szerint az NMHH nem működtet majd külön média- és sajtófigyelő osztályt, így hivatalból nem, csak állampolgári bejelentések alapján lesz módjuk eljárást indítani a nyomtatott és internetes sajtóval szemben. Az ORTT korábbi gyakorlata alapján nem számítanak túl sok bejelentésre - mondták.