Tarlós szerint nem okoz közlekedési káoszt az EU-elnökség

Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester szerint nem lesznek útlezárások Budapesten a kezdődő uniós elnökség miatt, legfeljebb parkolási korlátozások lehetnek. A rendezvénysorozathoz a főváros is csatlakozna és bevonnák Varsót, valamint Zágrábot is.
Vágólapra másolva!

A főpolgármester szerint alig érinti az európai uniós rendezvénysorozat Budapest közlekedését. Tarlós István csütörtökön, miután a Városházán tárgyalt Győri Enikővel, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkárával, azt hangoztatta: nem lesznek útlezárások a fővárosban, de néhány helyen parkolási tilalomra kell számítani.

A városvezető sajtótájékoztatóján azt mondta: a főváros minden erejével arra koncentrál, hogy a magyar európai uniós elnökség sikeres legyen, és ehhez már az induláskor biztosítani kívánják a feltételeket. Az uniós elnökség szimbolikus átadása csütörtök este zajlik, majd a hivatalos program pénteken kezdődik.

Tarlós István közölte, a kormány és a főváros példásan együttműködik egymással a program idején. Példaként említette, hogy a kormány finanszíroz több kisebb léptékű fővárosi beruházást és felújítást, melyet a város "bravúros gyorsasággal" bonyolít le.

Jelezte azt is: Budapest rá akar kapcsolódni az uniós rendezvénysorozatra, és abba be kívánják vonni az uniós elnökségi posztot a magyarok után betöltő lengyelek fővárosát, valamint Zágráb vezetését is.

Magyarország számos kényes üggyel hívta fel magára a figyelmet az utóbbi hónapokban, legutóbb a médiatörvény kavart vihart nemzetközi szinten is, ami miatt külföldi politikusok és kormányok támadták a magyar kabinetet. Ezek közül a német kormány egyik hivatalnoka azt javasolta, hogy Magyarország adja át az Európai Bizottságnak a keleti médiaügyi tárgyalásokat, egyes európai parlamenti képviselők pedig az elnökséget is elvették volna.

A magyar EU-elnökség híreit itt követheti.