Sátoraljaújhelyen a rendezett lakóhelyhez kötötték a segélyezést

Vágólapra másolva!
Sátoraljaújhely önkormányzata élt a tavaly meghirdetett új szabályozással, és olyan rendeletet alkotott, amely szerint nem kap sem munkát, sem segélyt azt, aki nem tartja rendben a lakókörnyezetét. A polgármester szerint a közterület-felügyelők és a szociális osztály munkatársai ellenőrzik majd a lakókörnyezetet, ha kell, többször is.
Vágólapra másolva!

Aki nem tartja rendben a környezetét, az sem munkát, sem segélyt nem kap az önkormányzattól Sátoraljaújhelyen. A testület a lehető legszigorúbb rendeletet hozta meg a közcélú munkához kapcsolódva a január elsején hatályba lépett új jogszabályok alapján - mondta Szamosvölgyi Péter, a város polgármestere.

A szabályozás vonatkozik lakásra, udvarra, valamint a lakókörnyezetre. Mint kiemelte: egyetértettek a törvényalkotók érvelésével, vagyis nem várható megfelelő minőségű munka azoktól az emberektől, akik maguk körül sem tudnak elvárható rendet tartani, bár lenne rá idejük.

Azt, hogy valaki mennyire gondoskodik a saját életteréről, a helyi közterület-felügyelők, valamint az önkormányzat szociális osztályának munkatársai ellenőrzik, ha kell, többször is. A polgármester hozzátette: a rendeletet már kifüggesztették, így az életbe is lépett.

Szamosvölgyi Péter kiemelte: nem vonják vissza a lakcímbejegyzésre vonatkozó szabályozásukat sem - bár a közigazgatási hivatal a néhány éve meghozott rendelet újragondolására kérte az újhelyi önkormányzatot. E szerint csak akkor jelentkezhet be valaki egy sátoraljaújhelyi lakóingatlanba, ha ott az egy főre eső terület legalább 10 négyzetméter.

Vagyis például egy harminc négyzetméter alapterületű lakásban csak hárman élhetnek életvitelszerűen. A polgármester a döntést elsősorban közegészségügyi szempontokkal indokolta. Mint elmondta: a túlzsúfoltság melegágya lehet a fertőzések, járványok kialakulásának, elterjedésének, és véleménye szerint a gyerekek fejlődése szempontjából sem egészséges, ha generációk élnek együtt egyetlen légtérben.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási államtitkára december közepén ismertette a szociális ellátás azon új szabályát, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy a rendetlen lakókörnyezetben élők ne kapjanak szociális segélyt.

Az [origo] által megkeresett önkormányzatok többsége örült ugyan a szabályozás irányának, de kétkedéssel fogadta, hogy az valóban működőképes lenne. Az elsődleges kritikájuk az volt, hogy az önkormányzatok szociális kötelezettsége fennmarad, vagyis a rendezett lakókörnyezet szabályát nehéz lesz a gyakorlatban alkalmazni.