Napokon belül nőhet a belvíz az olvadás miatt

Vágólapra másolva!
Jelenleg 350 ezer hektár van víz alatt az országban, de egy-két napon belül az olvadás miatt elérheti a 400 ezer hektárt a belvízzel borított terület - mondta az [origo]-nak az Országos Műszaki Iránytó Törzs vezetője. A Tisza középső szakaszán és attól lefelé másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, a Hortobágy-Berettyón viszont maradt a harmadfokú készültség.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napok enyhe időjárása miatt még nem nőtt jelentősen a belvízzel borított területek nagysága, de a szakemberek azzal számolnak, hogy egy-két napon belül az olvadás miatt a 400 ezer hektárt is boríthat víz. Most 350 ezer hektár van víz alatt az országban - mondta az [origo]-nak az Országos Műszaki Iránytó Törzs vezetője, Láng István. A legrosszabb a helyzet az Alföld középső és déli részén, a Karcagtól délre eső területeken. Jelenleg 2800 fő vesz részt a védekezésben országszerte, 175 településen okoz gondot a belvíz, 15 helyen harmadfokú a készültség.

Felkészülten várják a jó időt Újfehértón

A szabolcsi városban napok óta éjjel-nappal működnek szivattyútelepek. Nagy Sándor polgármester tájékoztatása szerint a szivattyúzás eredményeként csökkent a vízszint a csatornákban és az ingatlanok környékén, de több vályogház és melléképület fala még mindig át van nedvesedve. A veszélyeztetett házak állapotát folyamatosan figyelik, és ahol szükséges, a tűzoltók megtámasztják a falakat.

A településen még mindig mintegy kétszáz házat veszélyeztet a belvíz. A helyi önkormányzat az utóbbi hónapokban csaknem hárommillió forintot fordított a védelmi munkálatokra.

Nagy teljesítményű szivattyút üzemelnek be Tiszaburán

Egy nagy teljesítményű szivattyút üzemelnek be Tiszaburán a belvíz terjedésének megakadályozására. Az elmúlt napokban már két kisebb szivattyút is üzembe állítottak, ám ezek kevésnek bizonyultak.

A Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén 42 települési önkormányzat védekezik valamilyen fokozatban a belterületi elöntések ellen. A legnehezebb a helyzet Tiszaburán kívül Abonyban, Kőröstetétlenen, Fegyverneken, Tápiószőlősön, Tiszakécskén, Kunszentmártonban, Cegléden és Nyársapáton. Ezeken a helyeken harmadfokú a készültség.

Folytatódik az apadás a Körösökön

Folytatódik az apadás a Körösökön. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az árvízvédelmi készültség a vízügyi szervezet 340 kilométer hosszúságú védvonalából 22 kilométeren másodfokú, 167 kilométeren pedig elsőfokú.

Másodfokon a Hármas-Körös alsó szakaszán Szarvasnál védekeznek. A folyó felső szakaszán, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón, Árvízkapunál pedig elsőfokon védekeznek.

A belvízzel elöntött területek nagysága továbbra is csaknem 623 négyzetkilométer. A legmagasabb készültséget már csak a réhelyi területen tartják fenn. További hét szakaszon másodfokú, kettőben pedig a legalacsonyabb a riasztás mértéke.

A 21 működő szivattyútelep egy nap alatt 3 millió köbméter vizet emelt át a fő befogadó folyókba és csatornákba. Az igazgatóság területén működő önkormányzatok közül változatlanul hat településen másodfokon, 12-ben pedig elsőfokon küzdenek az elöntések ellen.

A meteorológiai előrejelzések szerint vasárnap, területi átlagban 0,9 milliméter csapadék várható, a levegő hőmérséklete fagypont fölött marad.

Mérsékelt a készültség több szakaszon

A Tisza és a Zagyva folyamatos apadása miatt több védelmi szakaszon mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. A változások miatt másodfokú készültség 457, míg harmadfokú 53 kilométeren, a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcag és Kisújszállás között van érvényben - nyilatkozta Lovas Attila vízügyi igazgató.

A Közép-Tiszán az elmúlt 24 órában, a felső szakaszokon 15-16, Szolnok alatt 6-7 centiméterrel csökkent a vízszint, az apadás várható üteme, az elkövetkezendő nap során felgyorsul, 15-28 centiméter között lesz.

A Zagyván Alattyán fölött már csak parti jég van, alatta még megszakításokkal áll a jég. A Tisza-tó menti szakaszon továbbra is elsőfokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a kiskörei vízlépcső védelme érdekében.

A harmadfokú árvízvédelmi készültség megszűnésével a Tisza teljes középső szakaszán megindulhat a hajózás és a gáton való közlekedés is.

Az elmúlt 24 órában, a lassú olvadás miatt árnyalatnyit csökkent a belvizes terület, jelenleg 519 négyzetkilométer áll víz alatt. Hatvanöt szivattyútelepet üzemeltetnek a vizek átemelésére, tegnap 2,3 millió köbmétert juttattak a befogadókba.