Fokozottan ellenőrzik itthon a tojásokat a német dioxin-ügy miatt

Vágólapra másolva!
A vidékfejlesztési miniszter fokozott ellenőrzést rendelt el, hogy megakadályozzák a dioxinnal fertőzött német tojás bejutását Magyarországra. A hazai hatóságok úgy tudják, hogy nem kerültek fertőzött termékek a magyar piacra. A Magyar Nemzet viszont arról ír, hogy egy fővárosi üzletben Németországból származó tojást találtak tegnap. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai mintát vettek belőle, és elvitték vizsgálatra, amelynek eredménye egy-két napon belül várható.
Vágólapra másolva!

Német tojást foglaltak le a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal emberei pénteken egy fővárosi bevásárlóközpont élelmiszer-áruházában - írja a Magyar Nemzet. Egy vásárló hívta fel a figyelmet arra, hogy DE pecsétjelű, vagyis Németországból származó tojást árulnak az üzletben. A terméket megvizsgálják, eredmény egy-két napon belül várható.

Az újság emlékeztet arra, hogy a napokban Németországban mérgező és rákkeltő dioxint találtak a baromfitakarmányban, a szennyező anyag a határértéket meghaladó mennyiségben átkerült a helyben termelt tojásokba is. Több mint 4700 gazdaságot bezártak, ezek döntő többsége Alsó-Szászországban található. A hatóságok szerint óvintézkedésről van szó, és addig tart, amíg bebizonyosodik a fertőzés megszűnése.

Itthon fokozott ellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, hogy megakadályozzák a dioxinos termékek esetleges magyarországi behozatalát. A tárca szombaton közzétett tájékoztatása szerint az Európai Unió hivatalos gyorsriasztási rendszerén keresztül érkezett információ alapján döntöttek a fokozott ellenőrzésről.

A magyar hatóságok eddigi adatai szerint nem kerültek fertőzött tojások a hazai piacra. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal a honlapján az EU gyorsriasztási rendszere alapján pénteken közölte, hogy Magyarországra nem érkeztek dioxinnal szennyezett német takarmányok és élelmiszerek.

A dioxin a szerves vegyületek bomlásterméke, a környezetben is előforduló mérgező anyag, benne van például a kipufogógázban, a zsírok bomlástermékeiben. Az emberi szervezetbe elsősorban szennyezett levegővel és szennyezett élelmiszerekkel juthat be. Azonnali mérgezéshez ritkán vezet, inkább hosszú távú hatása jelentős. A szervezetben felhalmozódva ugyanis idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve daganatos megbetegedésekhez vezethet.