Országszerte egyre nagyobb területet borít belvíz

Vágólapra másolva!
Az enyhe időjárás miatt emelkedett a belvízzel elöntött területek nagysága az országban. Szabolcsban 400 négyzetkilométert borít belvíz, amely 556 házat veszélyeztet, eddig 22 embernek kellett elhagynia otthonát. A Körösökön 632, a Közép-Tisza vidéken 573 négyzetkilométeren van víz alatt.
Vágólapra másolva!

Kettővel emelkedett a belvízvédelmi készültséget fenntartó önkormányzatok száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Így már harminchét településen van valamilyen riasztási fokozat. A belvíz összesen 556 lakóházat veszélyeztet, és a védekezés kezdete óta 22 embernek kellett elhagynia a lakását. Szombaton egy lakót Nyíregyházáról költöztettek ki. Dombrádon egy, míg Újfehértón négy utca van részlegesen lezárva az elöntés miatt - mondta az MTI-nek a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője.

A Körösök vidékén nem változott az elöntött területek nagyága, továbbra is 623 négyzetkilométer van víz alatt. A Tiszántúlon egy nap alatt 20 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, így csaknem 440 négyzetkilométernyi terület áll víz alatt. 12 belvízvédelmi szakaszon készültséget tartanak fenn, ebből háromban - a Berettyó-alsón, a Kállón és az alsó-nyírvíz-nagy-érin - a legmagasabb, harmadfokú szintet. A Közép-Tisza vidéken is nőtt az elöntött területek nagysága, itt 573 négyzetkilométeren áll a belvíz, Karcag és Kisújszállás között harmadfokú a készültség. A Közép-Tisza vidékén lévő önkormányzatok közül 13 első fokú, 20 másodfokú készültségben védekezik immár hetek óta a belterületi elöntések megfékezéséért. Legnehezebb helyzetben 9 önkormányzat van, Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske, Kunszentmárton, Cegléd és Nyársapát helyhatósága harmadfokú készültséget tart fenn.

Az enyhe időjárás miatt általában 10-20 centiméterrel emelkedtek a vízszintek a belvízcsatornákon, de a Tisza-Szamos- és a Szamos-Túr-közben félméteres vízszintemelkedést regisztráltak. Szabolcsban az elöntött terület nagysága meghaladja a 400 négyzetkilométert, és tizenkét belvízvédelmi szakaszon továbbra is készültség van érvényben. A szakemberek szerint árvíz nem várható, a vízállások stagnálnak a folyókon. Elsőfokú készültség mellett védekeznek a Hármas-Körös teljes szakaszán, a Sebes-Körösön, a Berettyón és a Hortobágy-Berettyón Árvízkapunál.

Alkalmatlan a sportolásra Velencei-tó jege

Nem nyitott ki vasárnap az agárdi Pop Strandon kijelölt korcsolyapálya. A Velencei-tó jegének állaga folyamatosan romlik, vizesedik és ezért alkalmatlan a sportolásra. Az olvadás, az egyenetlen jégvastagság miatt a Velencei-tó jegén baleset- és életveszélyes a korcsolyázás - hangsúlyozta a Pop Strand főrendezője.