Martonyi: Nem tudjuk elfogadni az országunk sértegetését

Martonyi János külügyminiszter
Vágólapra másolva!
Martonyi János külügyminiszter a médiatörvényről tárgyalt egész nap Brüsszelben, s a vitában azzal érvelt, hogy a magyar vezetők szerinte többet tettek a demokrácia és jogállamiság megvalósulásáért, mint más országok vezetői. A miniszter kijelentette: "nem tudjuk elfogadni az országunk sértegetését".
Vágólapra másolva!

"Magyarország és vezetői személyesen is többet tettek a demokrácia és a jogállamiság megvalósulásáért, mint bármely más európai állam elöljárói" - mondta Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben a médiatörvény miatt Magyarországot ért támadásokra reagálva, miután az Európai Parlament vezetőivel tárgyalt.

A Bruxinfo szerint a külügyminiszter azt mondta, hogy "nem tudjuk elfogadni az országunk sértegetését", de a jogszabály miatti kritikákat meghallgatja a kormány és a módosítására is kész.

Martonyi János a Bruxinfo szerint egész nap az Európai Parlament frakcióvezetőivel, magyar képviselőkkel és szakbizottságok szakértőivel tárgyalt, amely megbeszélések középpontjában a médiatörvény állt. A külügyminiszter szerint sok bíráló pozitív irányban meglepődött, miután ismertette a törvény egyes részleteit, amely szerinte azt bizonyítja, hogy a kritikák egy része a jogszabály nem kellő ismeretéből fakad.

"Nem lesz árukapcsolás" - mondta a sajtótájékoztatóján a külügyminiszter, ami azt jelenti, hogy a korábban bejelentett alapszerződés-módosítás és a gazdasági kormányzás új szabályait nem teszik egymástól függővé. A gazdasági kormányzás kialakítása az Unió tagállamainak adósságválságai miatt vált szükségessé, ugyanakkor a miniszter szavai szerint el kívánják kerülni, hogy a kemény alkufolyamat az alapszerződések módosítását veszélyeztesse.