Meghalt egy férfi H1N1-vírus miatt Magyarországon

Vágólapra másolva!
Egy 38 éves férfi az újinfluenza első áldozata az idén Magyarországon. A férfi az úgynevezett rizikócsoportba tartozott, kórosan elhízott volt. Nem kapott védőoltást és viszonylag későn fordult orvoshoz - közölte az ÁNTSZ osztályvezető főorvosa. Az országos tiszti főorvos szerint pedig nagyon hamar H1N1-járvány lehet Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Meghalt egy 38 éves férfi Magyarországon, az idén ő a H1N1-vírus első áldozata Magyarországon. A férfi az év első hetében vesztette életét - mondta Csohán Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat osztályvezető főorvosa, de csak most tájékoztattak a történtekről.

Az áldozatról annyit tudni, hogy az úgynevezett rizikócsoportba tartozott, kórosan elhízott volt. Nem kapott védőoltást, és viszonylag későn fordult orvoshoz, a kórházba kerülése után néhány napon belül meghalt.

Magyarországon a múlt év 52. hetében csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma. Ehhez képest viszont az év első hetében a duplájára nőtt a megbetegedések száma, mintegy 12 600 embert fordult orvoshoz. Jelenleg negyven embert ápolnak kórházban influenzaszerű tünetekkel. Nyolc új beteg részesült intenzív ellátásban és hét embernél volt szükség gépi lélegeztetésre. Az intenzív ellátást igénylő betegek nagy része felnőtt volt - tette hozzá a főorvos. Csohán Ágnes kiemelte, Magyarországon mintegy 2,5 millióra tehető azoknak a száma, akiknek meg kellene kapniuk a védőoltást. Példaként említette, hogy közülük a 65 év felettiek mindössze a negyede lett beoltva mostanáig.

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet a védőoltás fontosságára is. Azoknak a rizikócsoportba tartozóknak, akik az előző szezonban is beoltatták magukat, mindenképpen ajánlják, hogy ismételjék meg az oltást. Paller Judit országos tiszti főorvos pedig elmondta, hogy véleménye szerint felgyorsultak az események, és nagyon hamar H1N1-járvány alakulhat ki Magyarországon.

Európában jelenleg a 2009-es influenza A (H1N1), valamint az influenza B vírusa a domináns. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a 2009-es év 21. és a múlt év 20. hete között a H1N1 által okozott megbetegedések száma 2162, míg az influenzavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma 134 volt.