Osztrák lapokban is bírálják a médiatörvényt

Vágólapra másolva!
Nemzetközi újságíró-szervezetek fognak tiltakozni a magyar médiatörvény ellen csütörtökön. Az osztrák lapokban közzétett nyilatkozatban azt kérik az Orbán-kormánytól, vonja vissza a sajtószabadságot veszélyeztető jogszabályt.
Vágólapra másolva!

Tizenegy jelentős osztrák lapban megjelenő közleményben fognak tiltakozni csütörtökön sajtóvédő szervezetek az új magyar médiatörvény ellen. A közlemény aláírói szerint a sajtószabadságot veszélyeztető törvényt vissza kellene vonnia a magyar kormánynak.

Csütörtökön 11 országos és helyi osztrák napilapban fog megjelenni egy közlemény, amelyben sajtóvédő szervezetek tiltakoznak a magyar médiatörvény ellen. Az aláírók között van a bécsi központú Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), a párizsi Újságírók Határok Nélkül (RSF) valamint az osztrák újságírók szakszervezete (GPA).

Az osztrák lapokban megjelenő közlemény szövege szerint "az új törvény alapvető fenyegetést jelent a sajtószabadságra, és így egyben a demokráciára is, és cenzúrát vezet be". Az aláírók szerint nem elégségesek a magyar politikusok állításai, amelyek szerint elképzelhető a törvény megváltoztatása. "A magyar kormánynak inkább erősíteni kéne a demokráciát, és nem gyengítenie azt" - jelentette ki az IPI osztrák bizottságának vezetője.