Egészségre káros környezetbe került egy óvoda az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Egészségre káros környezetbe költöztették a budapesti Szent Korona Általános Iskola és Óvoda óvodásait, amikor az intézmény az M3-as autópálya bevezető szakaszának közvetlen közelébe került, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa szerint.
Vágólapra másolva!

Egészségre káros körülmények közé kerültek a XV. kerületi Mozdonyvezető utcai óvodába költöztetett gyerekek, mert az M3-as autópálya közelsége miatt a zaj- és a légszennyezettség magasabb az egészségügyi határértékeknél - közölte Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Az ügy előzménye, hogy a XV. kerületi önkormányzat úgy döntött: az Ozmán utcai óvoda ingatlanát értékesítik, a gyerekeket pedig átköltöztetik a Mozdonyvezető utcai intézménybe.

Az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot, amelyből kiderült, az óvodát érintő átszervezés előtt az önkormányzat nem tárta fel az ingatlanra jellemző környezetminőségi paramétereket. A 2008. évi fenntartói határozat anélkül született meg, hogy a képviselő-testület vizsgálta volna, milyen környezeti körülmények közé kerülnek a gyermekek.

Az ombudsman újabb költözést javasol

A vizsgálat fényt derített arra is, hogy a volt Ozmán utcai óvoda ingatlana - noha a Mozdonyvezető utcai óvodához hasonló távolságra van az autópályától - a mellette elterülő parknak köszönhetően, a környezetterhelés szempontjából jobb körülményeket biztosított a gyermekeknek, ráadásul az Ozmán utcai óvoda műszaki állapota sem indokolta az átszervezést.

Az ombudsman azzal az ajánlással fordult a XV. kerületi önkormányzathoz, keresse a Szent Korona Általános Iskola és Óvoda átköltöztetésének lehetőségét. Addig is az óvoda zajszigetelésének további javítása elengedhetetlenül szükséges, mert várhatóan a forgalom növekedésével a zajterhelés is növekszik. Az ombudsman szükségesnek tartja az óvoda levegőminőségének rendszeres ellenőrzését és a gyermekek szüleinek tájékoztatását.