Illés egyetért az Európai Bizottság vörösiszapos kritikájával

Vágólapra másolva!
Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint Magyarország egyetért az Európai Bizottság álláspontjával a vörösiszapügyben. Eszerint a vörösiszapot a veszélyes hulladékok közé kellett volna sorolni.
Vágólapra másolva!

Lezárult a magyarországi vörösiszap-katasztrófa uniós vizsgálatának első szakasza. Az Európai Bizottság szerint Magyarországnak a veszélyes hulladékok közé kellett volna sorolnia a vörösiszapot.

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy Magyarország egyetért az Európai Bizottság véleményével. Az államtitkár utalt arra, hogy ez az anyag Magyarországon az uniós csatlakozás előtt veszélyes hulladéknak minősült. Később azonban a szabályozás megváltozott, így az októberben átszakadt tározót is üzemeltető Mal Zrt. tehetett javaslatot arra, hogy milyen kategóriába tartozzon a vörösiszap.

Illés Zoltán megfogalmazása szerint az volt a nagy trükk és a nagy gyalázat, hogy a Mal tudományos állásfoglalást rendelt a Veszprémi Egyetemtől és a Magyar Tudományos Akadémia egyik háttérintézetétől, majd ezt beadta a hatóságoknak, hogy bizonyítsa, a vörösiszapot nem kell veszélyes kategóriába sorolni.

Idén februárban lejár a Mal Zrt. egységes környezetvédelmi engedélye, és a cég csak akkor működhet tovább, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy bevezeti az úgynevezett száraz technológiát. Illés Zoltán szerint mindebből az következik, hogy a kormány javasolni fogja az Európai Uniónak, hogy vizsgálja felül az eddigi kategorizálást, és tegye egyértelművé, hogy a vörösiszap milyen körbe tartozik.

Az államtikár szerint elképzelhető az is, hogy ha a Mal bevezeti a száraz technológiát, akkor a nyugat-európai országokhoz hasonlóan sorolják be a vörösiszapot, de az is lehet, hogy mindenképpen a veszélyes hulladékok közé tartozik. A besorolásról azonban mindeképpen az EU-nak kell döntenie - tette hozzá Illés Zoltán.