Magyar-izlandi tárgyalásokról szól egy új WikiLeaks-irat

Vágólapra másolva!
Az izlandi és a magyar kormány közötti tárgyalásokról szól egy amerikai diplomáciai irat, amely frissen került fel a WikiLeaks oldalára. A dokumentum szerint Izland 2007-ben azt tervezte, hogy növeli katonái létszámát Afganisztánban, és erről egyeztetett Magyarországgal.
Vágólapra másolva!

A WikiLeaksen közzétettek egy újabb olyan diplomáciai iratot, amelyben megemlítik Magyarországot is. A dokumentum egy 2007 januári keltezésű üzenet, amelyet a reykjavíki amerikai követségről küldtek Washingtonba és más érintett amerikai képviseletekre.

Az iratban Carol Van Voorst nagykövet arról számol be, hogy Izland támogatja az Egyesült Államok afganisztáni céljait, és tervezi azt is, hogy bővíti katonai szerepvállalását. Ezzel kapcsolatban kerül elő Magyarország, a dokumentum szerint ugyanis Izland tárgyal a magyar kormánnyal az esetleges együttműködésről. Magyarországnak már évek óta több száz katonája szolgál Afganisztánban, és magyar katonák vezetnek egy úgynevezett tartományi újjáépítési csoportot (angol rövidítése PRT). Az amerikai nagykövet megjegyzi, hogy ez "örömteli jel".

Az nem világos, hogy végül mi lett az izlandi-magyar tárgyalások sorsa, de az Afganisztánban állomásozó NATO-erők honlapja szerint jelenleg mindössze öt izlandi katona vesz részt a közös munkában. Ők mindannyian a kabuli reptéren szolgálnak, és nem vesznek részt semmilyen PRT munkájában.

A WikiLeaks oldal november végén kezdte el közölni azt a több százezer oldalnyi irattömeget, amely amerikai diplomáciai táviratokat tartalmaz. Egyelőre csak töredékét tették közzé, és eddig néhány magyar vonatkozású dokumentum került elő.