Vágólapra másolva!
Minden eddigi teszt negatív lett, a Vidékfejlesztési Minisztérium szerint nem került Németországból a magyar boltokba dioxinnal szennyezett tojás. A laborokban az import marha-, sertés- és csirkehúsokat is tesztelték, ezeknél sem találtak szennyezést, de folytatják az ellenőrzéseket.
Vágólapra másolva!

Nem érkezett Magyarországra dioxinnal szennyezett tojás - mondta Kardeván Endre, országos főállatorvos. A boltokba került importtojásokból vettek mintát, az eddigi labortesztek mindegyike negatív lett. A Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára azt is mondta, hogy a magyar laboratóriumokban nemcsak tojást, hanem marha-, sertés-, és csirkehúst is vizsgáltak, de ezekben a mintákban sem találtak dioxint.

Az államtitkár szerint az elővigyázatosság továbbra is indokolt, ezért az ellenőrzéseket a dioxin-szennyezéssel kapcsolatban tovább folytatják a hatóságok, amíg a botrány véglegesen el nem csitul. Azt a német főállatorvos is megerősítette, hogy Németország azon térségéből, amelyet a dioxinbotrány érintett, Magyarországra nem került sem szennyezett áru, sem szennyezett takarmány.

A múlt héten az egyik magyarországi bevásárlóközpont élelmiszer-láncában foglalt le a szakhatóság német eredetű tojást a dioxinveszély miatt. Egy észak-németországi takarmányüzemből 11 német tartomány állattenyésztő telepére került dioxinnal fertőzött táp, összesen mintegy 150 ezer tonna. A takarmányban a megengedettnél 78-szor több dioxint mutattak ki. A német mezőgazdasági minisztérium óvintézkedésként a dioxinszennyezés veszélye miatt 4709 gazdaságot ideiglenesen bezáratott. A dioxin a szervezetben felhalmozódva idegrendszeri problémákhoz, az immunrendszer gyengüléséhez, illetve daganatos megbetegedésekhez vezethet.