Kiakadt a nagy-magyarországos brüsszeli szőnyegen néhány EP-képviselő

EU-elnökség dekorációja, 1848-as forradalom térképe, Nagy-Magyarország
Vágólapra másolva!
Több EP-képviselő is a magyar kormány fricskájának tartja az Európai Tanács székházában kiállított magyar dekorációt, amely az EU-elnökség alkalmából került ki az épület átriumába. A hatalmas szőnyegen többek között egy Nagy-Magyarországot ábrázoló kép is látható.
Vágólapra másolva!

Egy Nagy-Magyarországot ábrázoló hatalmas szőnyeg miatt keveredhet újabb kényelmetlen vitákba az EU elnökségét átvevő Magyarország - írja az EUobserver brüsszeli hírportál, amely szerint több európai parlamenti képviselő is rossz szemmel nézi az Európai Tanács székházában kiállított magyar dekorációt. A székház átriuma a magyar elnökség idejére kapott új díszítést, a kiállítás egyik fő látványossága egy 202 négyzetméteres "történelmi szőnyeg" (a kiállításról itt nézhet képeket). A szőnyeg magyar szimbólumokat és képeket sorakoztat fel az ország történelméből, és többek között egy 1848-as térképet tartalmaz a Habsburg Birodalomról, amelynek része a Trianon előtti határaival látható Nagy-Magyarország.

Hajdu Márton, a magyar EU-elnökség egyik szóvivője a hírportálnak határozottan tagadta, hogy a dekoráció és a kormány politikai tervei között bármilyen kapcsolat lenne. A portál mégis azt írja, hogy a szőnyeg valószínűleg vitákat robbant ki "a budapesti kormány nacionalista szemléletmódja miatt", különösen az után, hogy több millió határon túli magyarnak juttat a kormány magyar állampolgárságot.

A lapnak több közép-európai EP-képviselő is kritizálta a szőnyeget, a térképben politikai üzenetet vélt felfedezni az EUobserver szerint Ulrike Lunacek osztrák zöld, valamint Mircea Pascu román szocialista képviselő is. A képviselők azt mondták, hogy a térkép a magyar kormány nosztalgikus, irredenta érzelmeit jelzi, hiszen azon Szlovákiát, valamint Románia és Szerbia egyes részeit is a Habsburg Birodalom részeként ábrázolja.

Lunacek felidézte, hogy az 1848-as forradalom után néhány évtizeddel Budapest Bécshez hasonlóan birodalmi hatalmat gyakorolhatott a környező népeken, majd hozzátette: szerinte a térkép azt mutatja, hogy Orbán át akarja írni a trianoni békeszerződést. Pascu arról beszélt, hogy az ilyen gesztusok könnyen válthatnak ki nacionalista válaszreakciókat az EU-n belül.

Forrás: AFP/John Thys
A térkép a hatalmas szőnyegen (a képre kattintva galéria nyílik)

A Tanács székházának átriumát rendszeresen díszíti saját dekorációval a soros elnöke, ami már korábban is kavart vitákat. A cseh elnökség idején kiállított szatirikus hangvételű Európa-térkép ellen több tagállam tiltakozott, mert az installáció Bulgáriát például egy balkáni vécével szimbolizálta. Akkor Magyarországot téliszalámik és görögdinnyék országának mutatta be a csehek által felkért művész.