Tömeges bejelentkezés miatt semmis a bödeházi választás eredménye

Vágólapra másolva!
A tömeges bejelentkezések miatt semmisítette meg a zalai Bödeháza vasárnapi polgármester-választásának eredményét a helyi választási bizottság, amely februárra tűzte ki az újbóli időközi voksolást. Az őszi választáshoz képest majdnem megduplázódott a lakók száma.
Vágólapra másolva!

Február hatodikán tartanak újabb időközi választást a Zala megyei Bödeházán, miután a vasárnapi eredményt a körjegyző megsemmisítette, mert az októberi önkormányzati választást követően jelentősen megnőtt a faluba bejelentkezettek száma. Ősszel még 47-en voltak a névjegyzékben, a múlt hét közepén 55-en, majd vasárnap már 84-en. A választást azért kellett megismételni, mert az őszi voksoláskor szavazategyenlőség alakult ki.

A vasárnapi részvételi adatok szerint Büki László, az eddigi független polgármester 48, kihívója, a szintén független Káldi Lászlóné 29 szavazatot kapott.

A körjegyző arra a feltevésre, hogy a faluban újonnan beköltözők közül 21-en a vasárnap legtöbb szavazatot elnyert jelölt lakcímére jelentkeztek be, azt mondta: a névjegyzék nyilvános, az bárki által megtekinthető.

A Bödeháza honlapján közzétett bizottsági határozatokból kiderül: a 38 bejelentkezett személy sem korábban nem élt, sem jelenleg nem lakik a településen. A tömeges bejelentkezés pedig sérti a választási tisztaságát.

Az ügyben január 10-én bejelentés érkezett a lenti rendőrkapitányságra, amely azt hatáskör és illetékesség hiányában a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályához tette át. A nyomozó hatóság január 11-én a feljelentés kiegészítését rendelte el.