A médiatörvény megváltoztatásáért tüntetnek pénteken a Kossuth téren

Vágólapra másolva!
A sajtószabadság védelmében rendeznek tüntetést civilek pénteken este a Kossuth téren. A kezdeményezés a Facebookon indult, és már több mint hétezren ígérték részvételüket a közösségi portálon. A rendezvényhez az Amnesty International is csatlakozott, a politikusokat viszont eltanácsolták a szervezők.
Vágólapra másolva!

A médiatörvény megváltoztatásra akarják rávenni Orbán Viktor miniszterelnököt és az országgyűlést az este hat órára a Kossuth térre meghirdetett tüntetés szervezői. A Facebookon szerveződő akció kiáltványát eddig több ezren aláírták. A többek között a médiatestület politikai függetlenségének biztosítását, "az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések" lehetőségének eltörlését és az újságírók forrásainak tiszteletben tartását kérő kiáltványt a tervek szerint kitűzik a parlament bejáratára és e-mailen elküldik a miniszterelnöknek.

A kezdeményezéshez csatlakozott az Amnesty International magyarországi szervezete is, mert álláspontjuk szerint a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának sérelmével más emberi jogaink védelme is ellehetetlenülhet. Közleményükben azt írják, hogy a magyar médiatörvény kifogásolt rendelkezései szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a véleménynyilvánítás szabadságát Magyarországon. "Ezen korlátozás mértéke már túlmegy azon, amit a nemzetközi emberi jogi normák megengednek, és veszélyes módon öncenzúrát és cenzúrát idézhet elő" - írják.

A Facebookon eddig több mint hétezren jelezték, hogy ott lesznek a Kossuth téren. A tüntetés műsorvezetője Bakács Tibor lesz, a kiáltványt Gryllus Dorka olvassa fel, és fellép Bródy János is. A szervezők arra kérték a politikusokat, hogy a munkájukat az országgyűlésben végezzék, mert nem szeretnék, ha "bármilyen politikai párt vagy személyiség megpróbálná saját céljaira felhasználni összefogásunkat, hitelességünket".

A budapesti tüntetéssel egy időben Bécsben és Berlinben is tüntetni fognak a magyar nagykövetségek előtt.