Bárándy szerint az MSZP nem legitimálja az alkotmányozást

Vágólapra másolva!
Az MTI egy egyhónapos interjút elferdítve írta azt pénteken, hogy az MSZP részt vesz az új alkotmány vitájában, azóta viszont a helyzet alapvetően megváltozott - közölte Bárándy Gergely szocialista képviselő. Akkor még nem volt szó alkotmányozó nemzetgyűlésről, amelyet a képviselő szerint az MSZP-nek nem szabad részvételével legitimálnia.
Vágólapra másolva!

Bárándy Gergely MSZP-s képviselő szerint egy korábbi nyilatkozatát elferdítve közölte az MTI pénteken, hogy a szocialisták részt vesznek az új alkotmány országgyűlési vitájában. Bárándy szombati közleményében azt írta: az MTI által idézett interjút (amely az A, mint alkotmány című blogon jelent meg) december közepén adta, de csak csütörtökön jelent meg. A képviselő szerint az MTI annak ellenére ferdítette el a nyilatkozatát, hogy telefonon kifejezetten kérte a közleményük helyesbítését.

"Sohasem állítottam olyat, hogy az MSZP frakciója döntött arról, hogy részt vesz az alkotmánykoncepció parlamenti vitájában" - írta szombaton Bárándy, aki szerint az interjú készítésének időpontjában még ez volt a többség véleménye, köztük az övé is. A képviselő szerint azonban az elmúlt egy hónapban sajnos megváltoztak a körülmények, "leginkább a miniszterelnök alkotmányozó nemzetgyűléssel kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatára tekintettel."

Bárándy szerint a riporter kérdése a parlamenti vitára, nem pedig az alkotmányozó nemzetgyűlésben való részvételre vonatkozott, így a válasz is arról szólt. A jelenlegi országgyűlés a képviselő szerint nem tekinthető alkotmányozó nemzetgyűlésnek, mert a választópolgárok nem erre választották, illetve nem oszlatja fel majd magát az alkotmány elfogadása után. Bárándy közleményében úgy fogalmazott: a legkevésbé sem ért egyet azzal, hogy a szocialisták a részvételükkel legitimáljanak egy olyan fórumot, amelyet a választópolgárok nem választottak meg.