Egymilliárdos kárt okozott az iszapömlés az ingóságokban

Vágólapra másolva!
Összesítették az ingóságokban keletkezett kárigényeket. A kolontári zagytározóból kiömlő vörösiszap a legnagyobb kárt Devecserben okozta, ott 767 millió forintos a kár.
Vágólapra másolva!

Összesen egymilliárd forint kárt okozott az ingóságokban a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa. Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen összesen négyszáz kárigényt összesítettek - mondta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka, Kivágó Tamás.

Devecserben okozta az ingóságokban a legnagyobb pusztítást a vörösiszap, ott 287 embernek összesen 767 millió forintos a kára. Kolontáron 64 igénylő 193 milliós, Somlóvásárhelyen 49 károsult 13 millió forintos igényt jelzett.

A 973 millió forintnyi kárt az állam a Magyar Kármentő Alapba beérkezett forrásokból téríti meg a károsultaknak. Lasztovicza Jenő, a kármentő bizottság elnöke azt mondta, hogy hétfőn rendkívüli ülést tartanak, ahol konkrét kifizetésekről is döntenek.A Magyar Kármentő Alapba decemberig beérkezett több mint 1,6 milliárdból 155 millió 224 ezer forintot fizettek ki a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, ebből a kármentő bizottság Devecser önkormányzatának 138 millió 574 ezer forintot, a kolontári önkormányzatnak 14,5 millió forintot, míg Somlóvásárhelynek 2 millió 150 ezer forintos támogatást ítélt meg.