"Cipő nélkül, sokkos állapotban" - szemtanúk a halálos budapesti diszkópánikról

tisztázatlan körülmények között három fiatal lány vesztette életét szombat éjjel a főváros Nyugati téri egyik szórakozóhelyén, west balkán
Vágólapra másolva!
Fullasztó tömegről, hatalmas káoszról és cipő nélkül maradt fiúról írtak az [origo]-nak azok a szemtanúk, akik a helyszínen tartózkodtak a szombat éjszakai halálos diszkópánik idején. Késő éjjel három fiatal lány halt meg a budapesti West-Balkán szórakozóhelyen, miután a hatalmas tömegben pánik tört ki, és vélhetően eltaposták őket. Egyik olvasónk azt írta, "még sosem volt buliban, ahova ennyi embert beengedtek".
Vágólapra másolva!

Három fiatal lány vesztette életét a budapesti West-Balkán nevű szórakozóhelyen szombat éjjel, miután a rendőrség szerint agyontaposták őket a hatalmas tömegben. Az első hírek szerint megkéselték őket, de később a rendőrség ez kizárta. A szemtanúk óriási tömegről és káoszról számoltak be, amelyben kétségbeesetten próbálták újraéleszteni az eltaposott lányokat (az eseményekről részletesen itt olvashat, videót itt, képgalériákat pedig itt talál).

"Egyértelmű volt, hogy kész, megtelt" - D. Tamás, résztvevő

A "szórakozóhelyre" 22:35-kor érkeztünk, ekkor az egész téren állt a sor. Mivel az egyik barátunk egy órája állt sorban, a sor elejére, a bejárathoz siettünk, de végül nem kellett bepofátlankodnunk, mert pont akkor "nyitottak" meg egy új sort. Szép is lett volna minden, ha utánunk már nem engednek be senkit. Bent egyértelmű volt, hogy kész, megtelt a hely. A ruhatár a 3. emeleten volt, de már a 2. emeletre is nehezen jutottunk fel. A tömeg egyre nagyobb és türelmetlenebb lett, majd a ruhatár is megtelt, és mindenki elindult lefelé a lépcsőn, szemben a beáramló "többiekkel".

Alig tudtunk kijönni, szerencsére még időben. Küzdeni kellett rendesen, kapaszkodtunk egymásba. Könnyes szemmel néztük végig a továbbiakat, nem tudtuk elképzelni se, hogy ilyen létezhet. Kint összevissza terjedtek a hírek arról, hogy mi történt. Az biztos, hogy két mozdulatlan lányt láttunk, meg egy férfit láttunk, aki küzd a harmadik lány életéért. Amit még most sem tudunk hova tenni: A 3-4. emeleten mintha mi sem történt volna, még egy órát tartott a "buli".

"Alig kaptam levegőt" - H. Dóra, résztvevő

A barátaim és én még éppen bejutottunk a szórakozóhelyre: mikor beértünk, a zene még szólt, a biztonsági őrök pedig befelé tuszkoltak minket, vagyis akkor még nem tört ki a pánik. Körülbelül öt lépést haladtunk, de már el is értük a tömeget. Soha nem voltam még ilyen buliban, ahova ennyi embert beengedtek volna, alig kaptam levegőt.

Előre mentünk, fel a lépcsőn, amikor mintegy 5 perc után elhallgatott a zene. Ekkor mindenki ordibálni kezdett, egyesek lefelé tolakodtak, mások felfelé, így aztán a tömeg egy emberként dőlt összevissza. Ezután a biztonságiak közül is elkezdett valaki ordibálni: azt kiabálta, hogy mindenki menjen kifele. Meg is indult a tömeg, el is vesztettük egymást a barátaimmal, akkora volt a káosz. Amikor már majdnem az ajtónál voltam, akkor vitt ki két ember egy lányt. A lány nem volt eszméleténél, egy biztonsági őr pedig azt kiabálta, hogy "hívjatok mentőt". Kint rengeteg ember volt, a legtöbben telefonálnak, páran sírtak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Hatalmas tömeg volt (galériáért kattintson a képre!)

"Cipő nélkül, sokkos állapotban" - Horváth Balázs, szociális munkás

Éjjel 22:15 és 23:15 között egy ismerősömre vártam a Nyugati téren, a West-Balkán presszó lezárt bejáratánál. Ez idő alatt látványosan aránytalan tömeget engedtek be a helyszínre koordinálatlanul. Szerintem a szervezők hibáztak, mert túl sok embert engedtek be a helyszínre. Amikor 23:19 perckor felhívtam az ismerősömet, a rendőrség már a helyszínen volt, a mentők még nem. Láttuk, hogy nagy a baj, és a segítség már itt van, ezért a Jókai utca irányban távoztunk az Oktogon felé. Itt később látni lehetett, hogy a mentők újraélesztéssel próbálkoznak. Találkoztunk olyan fiatal fiúval is, aki cipő nélkül, sokkos állapotban telefonált az utcán.

"Nem volt késelés, agyontaposták egymást" - K. Máté, járőkelő

00:20 perckor érkeztem meg a nyugati térre, az Eiffel téri Mix nevű szórakozóhelyre tartottam két barátommal. Rengeteg rendőrautó és rendőr volt a helyszínen, kérdésemre az egyikőjük azt válaszolta, még nem tudják pontosan, de valószínűleg semmi késelés, verekedés nem történt, hanem agyontaposták egymást az emberek, mert túl sokan voltak.

"2500 fős tömeget írnak, de jóval többen voltak" - K. Dávid, résztvevő

A tömeg annál sokkal nagyobb volt mint amit a leírásokban szerepeltetnek! Mi fél órát töltöttünk bent, de megrekedtünk az alsó szinten, szóval arról hogy a többin mi történt, fogalmam sincs! 2500 fős tömeget írnak, de annál szerintem jóval többen voltak! Sorszámozott karszalagokat kaptunk és az enyém volt a 4909.jelölésű! Egy ismerősöm fél órával előbb bejutott és neki a 2000 valahanyadik jutott, ebből nem nehéz kiszámolni, hogy mivel már előtte is voltak bent és még utánunk is legalább fél órát hömpölygött be a tömeg, hogy sokkal többen voltunk,mint az említett összeg. A Facebook-on és mindenhol úgy volt hirdetve a buli, hogy 16 éven felüliek mehetnek csak be! Ennek ellenére semmiféle igazoltatás nem volt a bejáratnál (az átkutatás is nagyon felületes), és mivel szerintem a tömeg 40-50%-a ebbe a kérdéses kategóriába tartozott, az ő kiszűrésükkel el lehetett volna kerülni a katasztrófát.

"Mindenki mást mondott" - Pozsár Sándor, járókelő

Hajnali fél háromkor tartottam hazafelé egy másik szórakozóhelyről, ahonnan a Nyugati tér útba esik. Mintegy 50 rendőrautót számoltam meg, az egyik épp akkor indult valahova, mint a puskából kilőtt golyó. A sajtótájékoztatót is éppen abban az időben tartották. Megkérdeztem három rendőrt, mindhárom mást mondott, és egyik sem vágott egybe azzal, amit a rendőrségi sajtótájékoztatón mondtak: az egyik rendőr ekkor még jóval több halottról tudott, és a rendőrök között is volt, aki úgy tudta, hogy késelés is történt odabent.

"Egy szál pólóban hajnali 3-ig" - Sz. Nikolett, diák

Tegnap este pár ismerősömmel mi is Noise-ra akartunk menni, de egy iskolai program miatt csak 11:30-ra értünk oda (a West-Balkánban tartott szombat esti rendezvény Noise Night Life címen futott - a szerk.). Akkor már teljes volt a káosz. Odamentünk 2 rövidujjúban levő fiatalhoz, és megkérdeztük, mi történt: azt mondták, késelés, és hogy 3 lány meghalt. Rengetek rendőrautó és mentő volt a helyszínen. Több száz ember állt a West-Balkán előtt, hatalmas tömeg volt, senki nem tudott semmi konkrétat, mindenki csak találgatott. Megkerestem az egyik ismerősömet, akiről tudtam, hogy már 10 előtt bement: ő is a Nyugati téri aluljáróban volt, szintén egy szál pólóban. Hajnali 3 után mehetett vissza a cuccaiért és a kabátjáért.

"Már nagyon nem lehetett felismerni" - szemtanúk az épület előtt

A helyszínen szombat éjjel az [origo] videostábja is beszélt több szemtanúval, akik látták az áldozatokat és a hatalmas tolongást. A videót itt nézheti meg.

Ha ön is ott volt a helyszínen, kérjük, küldje el írásos beszámolóját, fotóját vagy videóját a [email protected] címre.