Az ombudsman szerint nem elegendők a razziák a tragédiák megelőzésére

Vágólapra másolva!
A három lány halálát követelő budapesti diszkótragédia után az állampolgári jogok országgyűlési biztosa kijelentette, hogy a tragédiák megelőzéséhez nem elegendők az alkalmi razziák. Szabó Máté úgy véli: az önkormányzatok összehangolt engedélyezési és ellenőrzési tevékenysége alapvető feltétele a szórakozóhelyek biztonságos működésének.
Vágólapra másolva!

A három fiatal lány életét követelő szombat esti diszkótragédia után az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hétfői közleményében hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok összehangolt engedélyezési és ellenőrzési tevékenysége alapvető feltétele a tragédiák elkerülésének és hogy az alkalmi razziák, büntetések nem elegendők a törvények érvényesítéséhez.

Szabó Máté egy tavalyi jelentésében, a terézvárosi csendrendelet kapcsán már kifejtette, hogy egyes üzlettípusok, szórakozóhelyek esetében elmarad vagy eredménytelen a hatósági fellépés. Az ombudsman akkor a nemzetgazdasági minisztert kérte fel, hogy kezdeményezze a kereskedelmi törvény olyan módosítását, amely kereskedelmi hatósági engedélyhez kötné az éjszakai zene- és műsorszolgáltatást.

A tavalyi jelentés kiemelte azt is, amit Szabó Máté most nyomatékkal megerősített, hogy az ellenőrzés széttagolt, és lehetőséget ad a különálló feladatkörrel megbízott társhatóságoknak, hogy egymásra mutogassanak. Az alkalmi, megfélemlítőnek szánt, de hatástalan razziák, jogszabály-módosítgatások helyett a jegyző, a rendőrség, a tűzoltóság és az ÁNTSZ munkájának összehangolására volna szükség az engedélyezési eljárásban, hogy elkerülhető legyen a szombati tragédia megismétlődése.

Szombat este három lány vesztette életét a West-Balkán nevű szórakozóhelyen, a Nyugati téren. A nyomozás eddigi adatai szerint a szombat esti tragédia idején 3000 ember volt a szórakozóhelyen, holott a helynek csak 300 ember befogadására volt engedélye, és a rendet mindössze 10 biztonsági ember felügyelte (erről itt olvashat bővebben). A három fiatal lány halálát az orvos szakértői vélemény szerint fulladás okozta.